Кардиолог изброи симптомите, които се появяват няколко дни преди инфаркт

Животозастрашаващото заболяване може да се прояви по много необичайни начини.

Сърдечният удар е най-честата причина за смърт сред хората по света. При жените сърдечно-съдовите заболявания представляват 54 на сто от смъртните случаи от общия брой, при мъжете – 45,1 на сто.

Защо толкова много жертви?

Какви неочевидни признаци на сърдечен удар често пренебрегваме?

Няколко фактора влияят на тъжната статистика. Първо, тъй като причината за сърдечния удар е атеросклерозата, тя винаги остава незабелязана, човек не изпитва проблеми с благосъстоянието, не чувства опасност, обяснява специалистите.

Второ, дори когато вече се е случил инфаркт, често човек не разбира какво е станало и чака облекчение. Това е най-досадната грешка, защото има много малко време, буквално 2 часа, за да се коригира ситуацията и да се избегнат сериозни последици.

Но, коварната болест, може да се разпознае предварително. При половината от пациентите няколко дни или седмици преди атаката се появяват признаци, на които е по-добре незабавно да се обърне внимание и да се потърси медицинска помощ. Това ще помогне да започнете лечението навреме и да предотвратите сърдечен удар.

Как да разпознаем сърдечен удар отрано?

Физически упражнения

Първият и най-често срещан симптом е усещане за парене или натиск в гърдите при ходене.

Пациентите никога не използват думата „болка“, когато описват този симптом. Това усещане не се разглежда като болка, а се тълкува точно като усещане за натиск, компресия или парене в гърдите. Не 2-3 часа след натоварването, а в пика. По правило хората с такъв проблем инстинктивно спират и чакат усещанията да преминат, за да продължат.

Изгарянето или притискането може да бъде както по цялата предна повърхност на гръдния кош, така и само отляво или отдясно. Все още може да бъде в лявата или дясната ръка, или и двете едновременно, както и в предната част на шията и дори в долната челюст.

Студ и сърце

Човек има усещане за парене в гърдите или в целия гръден кош, когато излезе на студен въздух. Пушачите винаги са сигурни, че това се дължи на бронхите. Сега, когато много хора са имали пневмония на фона на коронавируса, това ще се тълкува погрешно като последствия от възпаление в белите дробове, обясняват кардиолозите.

Така че запомнете, ако сте излезли навън при лошо време и почувствате парене в гърдите, което изчезна след няколко минути, отидете на кардиолог. Това е студова ангина – възниква поради спазъм на коронарните артерии на фона на тежка атеросклероза. Един от предвестниците на неизбежен инфаркт.

Опасни сутрешни часове

Друг предвестник на сърдечен удар е появата на усещане за парене или стискане в гърдите сутрин.

Човек се събужда от тези усещания или започва да се движи насън, след което се появяват. Те доста бързо – за 2-3 минути. Максимумът е около 15 минути. Тогава човекът заспива, сякаш нищо не се е случило, през деня също нищо не го притеснява.

Последно
Не пропускай