Какво трябва да знаем за златните бижута?

Златото е благороден метал с неограничен срок на годност и високо качество. В продължение на много векове тази сплав поддържа цената си с достойнство и не е загубила популярността си. Освен всичко останало, красивите златни бижута също така са и добра инвестиция.

Какъв цвят златни бижута да изберете?

Цветът на благородния метал до голяма степен зависи от количеството добавени примеси в неговата сплав (лигатура), тъй като самият той е много мек и няма да работи за направата на бижута от чисто злато. Ако към сплавта се добави повече сребро, тогава тя придобива лимонов оттенък, ако се добави мед – става леко червеникава. Независимо от цвета на златния артикул, цената може да бъде една и съща, тъй като лигатурата съдържа същото количество благороден метал.

Тук е мястото да отбележим, че златните бижута имат чудесни лечебни свойства:

  • Подобряват мозъчната функция
  • Помагат да се отървете от алергии
  • Облекчават подуване и възпаление
  • Оказват благоприятен ефект върху нервната система
  • Имат положителен ефект върху паметта и метаболитните процеси в организма
  • Повишават имунитета и кръвното налягане

Бижута от бяло злато

Бялото злато не съществува в природата, то е изкуствено създадено. Към сплавта се добавят никел, паладий, платина или родий, за да се получи студен нюанс, след което продуктът се избелва. Поради високите разходи за производство на лигатури, цената на тези златни бижута е много по-висока, а продуктите от него се считат за елитни. Сплавта има специални свойства, тя е здрава, устойчива на износване и влага, не се страхува от контакт с реагенти. Притежанието на златни бижута от бяло злато винаги се е считало за индикатор за високо положение в обществото.

Бижута от жълто злато

Жълтото злато не е загубило популярността си през вековете, тъй като има редица предимства. Разумната му цена прави метала по-достъпен и привлекателен, има дълъг експлоатационен живот. Тези златни бижута не изискват добавяне на скъпоценни камъни и антиоксидантно покритие. Металът ярък наситен цвят, който придава на аксесоарите слънчев блясък, който няма да избледнее в продължение на много години. Също така се съчетава добре с всяко облекло, бижута и тен.

Бижута от червено злато

В древни времена червеното злато се е използвало за сечене на монети, днес от него се правят сравнително евтини бижута. Но цената не се отразява на красотата и качеството. Тези златни бижута с годините не губят формата и блясъка си. Сплавта не се поддава на деформация, има отлична издръжливост, повишена здравина и лечебни свойства. Силата и гъвкавостта на метала позволява на бижутерите да създават истински произведения на изкуството.

Как да изберем правилните златни бижута?

За съжаление, срещат се много фалшификати, понякога с такова качество, че е възможно да научите за измамата чак след няколко години. За да не се възползват от вас безскрупулни продавачи, пазарувайте златни бижута единствено от специализирани реномирани магазини. Освен това, ако продуктът е внос, той със сигурност трябва да носи маркировката за държавния анализ и марката на производителя.

Не купувайте златни бижута на пазарите, в метрото, на уличните сергии – там няма да намерите истинско злато. Доверете се единствено на надеждните, проверени с времето търговци.

Последно
Не пропускай