Какво трябва да знаем за бенките: Кога са опасни и кога – не

Бенките са неоплазми по човешкото тяло, които могат да имат различна форма, цветови нюанси и структура. Специалистите идентифицират различни видове бенки, които могат да се появят на различни етапи от живота на човек. Няма консенсус кога и как се случва това. Нека разгледаме основните причини за появата на бенки, посочени от учени и медицински специалисти.

Наследствени бенки

При раждането човек може да има повече от 10 бенки по тялото. Това обяснява името на тези формации. Причината се крие в информацията от наследствен тип, която е заложена в ДНК на новороденото. При някои деца бенките може да липсват напълно при раждането им, но с течение на времето родителите започват да откриват, че малките кафяви петна се появяват при бебетата на тези места, където има и по-старото поколение в семейството им.

Ултравиолетова радиация

Директното излагане на слънчева светлина върху човешката кожа за дълъг период от време е една от основните причини за появата на нови бенки. Важно е да се отбележи, че те не се появяват по две или трима, а в цели колонии, които могат да включват повече от 100 малки неоплазми. Това обстоятелство се обяснява просто. Под въздействието на ултравиолетовото лъчение меланинът, който е в основата на бенките, започва активно да се произвежда в тялото. Когато в тялото се забележи излишък от това вещество, то излиза на повърхността на кожата под формата на бенки. Специалистите силно препоръчват да не се пренебрегва внезапната поява на голям брой бенки, тъй като под въздействието на слънчева светлина те могат да се трансформират в злокачествени тумори.

Увреждане на кожата

Огромен брой медицински работници са съгласни, че бенките са резултат от радиация и рентгенови лъчи, навлизащи в човешкото тяло, които всеки човек получава през целия си живот, дори и да не е в значителни количества. Също така, сред учените има мнения, според които вирусите, които влизат в човешкото тял, и ухапванията от насекоми, които нараняват кожата, в крайна сметка ще се превърнат в бенки.

Хормонални промени в тялото

Хипофизната жлеза отделя голямо количество хормони, които от своя страна се отразяват в бенките. Силните хормонални промени, настъпващи в тялото, може да провокират рязко увеличаване на броя на бенките по кожата и обратно – внезапното им изчезване. Ярък пример за появата на неоплазми върху човешкото тяло под въздействието на хормонални промени е бременността на жените и пубертета при подрастващите.

Алтернативна медицина

Народните лекуват по свой начин интерпретират причините за появата на бенки. Според тях неоплазмите по кожата се появяват на места с активни емисии на вътрешна енергия. Причината за подобни прояви се крие във възпалителните процеси, протичащи вътре в човешкото тяло. Според тази теория бенките се появяват на онези места, под които се намират болни органи.

Въпреки различните причини за появата на бенки, механизмът на тяхното възникване е подобен. Само специалист може да разбере дали на тялото се е появила доброкачествена или злокачествена формация с помощта на специално проведени изследвания. Само въз основа на получените данни хирургът може да вземе решение за необходимостта от премахване на бенки или да установи, че те са безопасни.

Последно
Не пропускай