Какво ще се случи с тялото ни, ако се откажем от алкохола за един месец

Спирането на алкохола може сериозно да ви промени и тези промени ще ви бъдат само от полза.

В някои страни, например във Великобритания, дори има традиция на „сух януари“, когато британците, уморени от безкрайни гуляи, напълно отказват алкохола за цял месец.

Сухият януари е общоприето понятие, но какво всъщност може да ви помогне един месец без алкохол, пише Mirror .

Дори малки количества алкохол могат да навредят на тялото ви. Ако пиете редовно или прекомерно, негативните ефекти от пиенето на алкохол са по-изразени.

Европейската асоциация на студентите по медицина установи, че редовното пиене променя мозъка ни, като понижава нивата на серотонин, химикал от жизненоважно значение за нашето настроение. Серотонинът помага за стабилизиране на настроението и е особено важен за щастието.

Алкохолът е известен депресант, а тези, които пият поради лошо настроение, могат да влошат състоянието си и да се вкарат в омагьосан кръг. Да пиеш, за да забравиш, е често срещана фраза, но самолечението с алкохол може да извади мозъчната ви химия извън синхрон, влошавайки депресивните промени в настроението. Премахването на алкохола от уравнението може да ви помогне да управлявате настроението си и да се отървете от промените в настроението.

Това не е единственото предимство, тъй като по-малко алкохол може да ви помогне да спите по-добре, което от своя страна може да подобри настроението ви, физическото здраве и нивата на енергия. Алкохолът засяга REM фазата на съня, намалявайки качеството на почивката ни през нощта.

Дори малко количество алкохол може да съкрати времето, прекарано в тази фаза, когато мозъкът сортира събитията и информацията за деня. Нарушаването на този REM сън може да увреди функциите на паметта и когнитивните способности. Освен това тялото се възстановява по време на тази фаза на съня, както и изгражда мускулна маса и най-важното, развива мозъка, за да стане по-здрав.

 

Така че, отказването от алкохол може да ви направи по-щастливи и здрави. Прекомерната или редовна консумация на алкохол вреди и на тялото, и на ума ви. Естествено, няма нищо лошо в това да изпиете чаша вино през уикендите, важно е да контролирате колко пиете – това може да ви направи по-щастливи и здрави.

Последно
Не пропускай