Какво се случва с тялото, ако ядете чесън всеки ден

Мнозина в сезона на настинките смятат ​​чесъна почти панацея за всички вируси. В началото на епидемията от COVID-19 се препоръчваше да се яде с джинджифил. Да видим неговите ползи.

Укрепване на имунната система

Мексикански учени са открили, че чесънът може да стимулира различни видове клетки, които са пряко свързани с нашия имунитет. Следователно, той е в състояние да подобри защитните функции на тялото. В същото време е полезен не само пресен чесън, но и екстракт от отлежал чесън. Това вече е установено от американски учени, изследването е проведено върху 120 доброволци, половината от тях са получили екстракт от чесън, а другата половина – плацебо. В групата, която приема екстракта, хората или не се разболяват, или се възстановяват сравнително бързо.

Антимикробно средство

Чесънът е в състояние да се бори с 9 от 24 често срещани бактериални инфекции и 1 от 10 гъбички – кандида парапсилоза. Мащабно изследване е проведено от учени от Ирландия. Но те също така предупреждават, че зеленчукът трябва да се използва по-скоро като допълнителна, отколкото като основна терапия.

Подобряване на паметта

Изследването е проведено в Медицинския факултет на университета Tufts в Бостън. Чесънът може да повлияе положително на когнитивната функция. Подобрява паметта, помага на мозъка да задържа информацията по-добре.

Помощ при рак

Като адювантна терапия за някои видове рак. Действа благодарение на уникалните си антиоксидантни свойства. В проучването, което е проведено в Тайланд, учените успяха да установят положителния ефект на зеленчука в борбата със сърдечно-съдовите заболявания и превенцията на деменцията.

По-ниско кръвно налягане

Но не веднага, а при редовна употреба. Това установиха експерти от Индия. Пресен чесън работи добре в това отношение. И австралийски учени са установили на какво се основава този ефект. Благодарение на полисулфидите, намиращи се в чесъна, клетките получават сигнали за елементите, които трябва да бъдат възстановени. Това помага за изравняване и поддържане, включително нивото на кръвното налягане.

Провокира киселини

Въпреки цялата си полезност, чесънът може да навреди на организма, твърдят специалисти. Ако сте склонни към киселини, ограничете приема на чесън или го избягвайте напълно. Факт е, че имаме долен езофагеален сфинктер, той не позволява на стомашната киселина да навлезе в хранопровода. Чесънът може да отслаби този мускул, а киселината ще бъде изхвърлена обратно.

Причинява подуване на корема

Чесънът съдържа въглехидрати, наречени фруктани. Срещат се още в пшеницата, ръжта, лука, аспержите, грейпфрута, динята, черния боб и кашуто. Американски учени са открили, че непоносимост към глутен често се бърка с непоносимост към фруктан, тъй като симптомите са много сходни. Това е подуване на корема, болки в стомаха, спазми, излишни газове. Въпреки това няма да има усложнения, ако чесънът бъде термично обработен.

Последно
Не пропускай