Какво се опитва да ни каже и от какво ни предпазва наднорменото тегло

Без значение какво мислите за наднорменото си тегло, имате нужда от него по някаква причина, то изпълнява някаква важна функция, твърдят специалистите..

От какво предпазват мазнините?

Мазнините могат да ви предпазят от обиди, с които е изпълнена душата ви. Забелязали ли сте, че щом се обидите на някого, как започвате да усвоявате повече бързи въглехидрати (кифлички, сладкиши, сладки)?

Вместо бързо да се справите с негодуванието, вие го „капсулирате“ дълбоко в себе си, увивайки го в мазнина.

Мазнините могат да ви предпазят и от емоционални изблици. Например, някой ви е много досаден или сте ядосани, но по някаква причина не можете да изразите емоциите си. И тогава ви се ще постоянно да дъвчете нещо (гневът се натрупва в областта на устата под формата на напрежение и с помощта на дъвкателни движения го отстранявате).

Мазнините могат да ви предпазят от срещи или някои задължения , които не искате да изпълнявате. Например, казвате на всички, че искате да се ожените, но в същото време напълнявате с космическа скорост. Често жените приписват неуспехите в личния си живот на факта, че са с наднормено тегло, криейки се зад пълнотата си от необходимостта да изградят семейство.

Да, желанието на жената да угоди на мъжете е нормално! И жените се грижат за лицата си, правят си прически, грим, купуват тоалети и т.н. С други думи, полагат усилия. Много жени с наднормено тегло не си правят този труд, като се оправдават с това, че така или иначе нищо няма да стане, защото „аз съм дебела и никой няма да ме хареса“. И така кръгът се затваря – жената вярва, че не привлича никого, защото е дебела и следователно не прави нищо, за да привлече мъж към себе си.

Мазнините могат да ви предпазят от постигане на кариерни цели или цели като цяло, от самореализация в обществото. В съзнанието на много хора социалният успех и хармонията са тясно свързани.

Вие не ходите никъде, защото колко се страхувате да излезете с голямото си тяло в този ужасен свят – всички ще ви гледат и ще ви оценяват там. Затова ви е по-добре да седнете, да страдате и да си мислите, че животът е несправедлив.

Мазнините могат да ви предпазят от страхове. Например, в живота ви са се случили травматични събития, които силно са повлияли на психиката ви. За да ви предпази от възможността за повторение на подобни събития, тялото ви изгражда барикади от мазнини.

Влюбили сте се в мъж, но той се е оженил за друга. Доста много болезнено. След това много жени решават, че на мъжете не може да се вярва и спират всички опити за сближаване. Те се задоволяват с това само да мечтаят за приказния принц на бял кон, докато лежат на удобния си диван с чиния сладкиши.

Мазнините могат да ви предпазят от скуката. Освен храната, в живота ви няма други удоволствия – тя е единственото ви забавление и затова се храните, за да си угодите по някакъв начин.

Мазнините могат да ви предпазят от самотата. Нямате приятели, нямате любимо занимание. Единственият ви маршрут е до работа и обратно вкъщи.

Няма къде да вложите енергията си (няма за кого да се грижите, няма кой да обсъжда въпроси, които ви вълнуват), затова хвърляте всичките си сили в приемане на храна.

За да неутрализирате врага, трябва да го познавате добре

Ако искате да започнете своя път към стройността, вашата задача е да свършите много психологическа работа. Това може да се направи самостоятелно или с помощта на психолози.

В крайна сметка какво е наднормено тегло? По правило това е хранителна зависимост. И ако имате хранителна зависимост, знайте, че тя може да бъде коригирана както всяка друга психологическа зависимост.

Ако имате силна воля и искате да се справите сами с проблема с наднорменото тегло, в този случай направете следното:

  1. Направете списък с това, което не харесвате във външния си вид. И след това отговорете на въпросите:

Защо не ми харесва?

С кого се сравнявам?

Избройте всички конкретни случаи, когато вашето допълнително тегло всъщност ви е причинило неуспех.

  1. Направете списък с това, което ще се промени в живота ви, ако отслабнете. И след това след всяка фраза, която записвате, поставете „но“ и продължете изречението, като опишете проблема, с който ще се сблъскате, ако настъпят тези промени. Например:

Мъжете ще ми обърнат внимание, но аз се страхувам от тях, защото могат да ме наранят.

Мога да нося хубави дрехи, но нямам пари да обновя гардероба си.

Мога да намеря по-високо платена работа, но това ще изисква повече отговорност от мен, а аз не съм готов/а.

Когато отговорите на всички въпроси, ще видите, че по някаква причина имате нужда от допълнителното си тегло. Той или те защитава, или те спасява, или замества нещо и т.н. Когато видите това, ще можете да вземете решение – да оставите всичко както е, или пък- не.

Когато повдигнете малко завесата на вашата „тайна“, започвате да осъзнавате какво наистина се случва в живота ви и каква роля играе наднорменото тегло, тогава проблемът „аз съм дебела“ се превръща в задачата „какви стъпки мога да предприема веднага, за да стана слаба“.

Защото щом проблемът се превърне в задача, всичко си идва на мястото – задачата винаги има решение!

Последно
Не пропускай