Какво разкрива за вас любимият ви цвят

Какво означават цветовете? Този въпрос предизвика много дискусии и противоречия сред опитни психолози, социолози и маркетолози. Но в резултат на провеждането на голям брой различни проучвания и изучаването на различни асоциативни серии, експертите са съставили описание за най-често срещаните цветове. И така, нека видим какво можем да научим за човек от неговия любим цвят.

Зелено

За повечето хора зеленото се свързва с живота, природата, младостта и мира. То е символ на хармония и спокойствие. Зеленото и неговите нюанси, предизвиква усещане за лекота и желание за релакс. Нашето подсъзнание възприема зеленото като нещо много полезно. Затова този цвят често се използва в реклами или публични презентации.

Човек, който предпочита зеленото, е искрен и честен. Той е спокоен и замислен. Във всичките си начинания се стреми да постигне стабилност и прогрес. Рязкото излизане от зоната на комфорт е огромен стрес за него.

Синьо

Синьото е преди всичко цветът на морето и небето, символизира вечността, безкрайността и дълбочината. За мнозина синият цвят е тих, студен, спокоен, благороден и мистериозен. Може също да предизвика меланхолични настроения. Но то много помага при тревожност, стрес, напрежение и е символ на комуникацията и новите знания. Така че, изобщо не е изненадващо, че синият цвят преобладава върху лога на различни социални мрежи и компании.

Човек, който предпочита синьото, се отличава с организация, строгост и педантичност. Винаги се опитва да систематизира всичко и да го направи по-удобно както за себе си, така и за другите. Въпреки че е трудно да се работи с него в екип, защото такъв човек е непреклонен и винаги ожесточено защитава гледната си точка. Много често заема лидерски позиции. А по отношение на личния си живот, хората, които харесват синия цвят се отличават с вярност и са силно привързани към партньора си.

жълто

Жълтото е цветът на позитивността, креативността, веселостта, топлината и комфорта. Свързва се със слънцето, лятото или златото. Жълтото също означава интелигентност, гостоприемство, движение и жизненост. Този цвят ободрява и зарежда с енергия, както и мотивира и събужда чувство на радост. Ето защо повечето емотикони в социалните мрежи са жълти. Под влиянието на жълтото хората вземат решения по-бързо, което обяснява популярността на този цвят в различни реклами. Но в същото време жълтото е и цветът на предателството, агресията, гордостта и егоизма. Така че не подарявайте жълти цветя на близки. Може да ги отблъсне на подсъзнателно ниво.

Ако един човек предпочита жълто, той е открит и искрен, екстровертен, бърз, оригинален и самоуверен. Такива хора обичат да се отварят и показват, обичат да са постоянно в движение. Но им е трудно да поддържат стабилност, както в работата, така и в личния си живот. Поради това често предпочитат отворени връзки.

Червено

Червеният цвят предизвиква противоречиви усещания. От една страна, това е цветът на любовта, страстта, енергията и привлекателността. Но в същото време се свързва с кръв, сила, агресия, жестокост и лудост. Той оказва силен натиск върху човек и лесно привлича вниманието към себе си. Ето защо в стая с червени стени е доста трудно да се концентрирате върху работата. Забелязали ли сте, че всички важни съобщения и пътни знаци са червени?

Червеният цвят се избира от силни хора с подчертани лидерски качества. Те са прями и упорити, винаги вървят към целта си и не поглеждат назад. В една връзка такива хора са страстни и непредсказуеми. Те са максималисти във всичко: и в любовта, и в омразата.

Черно

Черният цвят навява мисли за нощ, тъмнина, празнота, несигурност, елегантност и благородство. Често плаши заради своята загадъчност, но в същото време привлича, защото притежава неустоима мистерия. Често се свързва с траур, смърт и депресия. Но също така черното излъчва престиж и елегантност. Ето защо черните тоалети отдавна са се превърнали в класика – както в бизнес стила, така и във вечерната визия.

Човек, който избира черното, се опитва да се отдалечи от външния свят, да се отпусне и да намери себе си. Но в общуването с хората той е в състояние да „попие“ цялото им внимание, точно както черното „поглъща“ всички останали цветове.

Бяло

Най-популярните асоциации с бялото са чистота, хармония, духовност и невинност. Но също така този цвят символизира строгост, дисциплина и интелигентност. Белият цвят означава съвършенство и свобода и е символ на равенството.

Човек, който предпочита бялото, е открит и спокоен. Лесно е да се установи контакт с него, той е готов да даде всичко от себе си в полза на другите. Но често се „удавя“ в ежедневието си, тъй като е свикнал да планира и контролира всичко.

Значението на цветовете и тяхното влияние върху човек се използват не само в психологията. Те намират широко приложение в маркетинга, дизайна и бизнеса. Правилната цветова схема в дрехите за важно събитие, например, значително увеличава шансовете ви за успех. Както и правилният цвят на стените в стаята ще помогне за създаването на атмосфера на спокойствие и комфорт.

Последно
Не пропускай