Какво прави доматеният сок с тялото ни

Доматеният сок е една от любимите зеленчукови напитки и на възрастни, и на децата. Тя съдържа голямо количество полезни минерални елементи, сред които фосфор, магнезий, манган, йод, мед, калций, бор, флуор и никел. Въпреки това, както всяка друга напитка, доматеният сок има както полезни свойства, така и в някои случаи може да окаже неблагоприятни ефекти. Нека първо да разгледаме положителните му характеристики.

Ползите за организма от доматения сок

Доматеният сок е полезен за хора, които страдат от гастрит (с ниска киселинност) или са развили язва на стомаха и дванадесетопръстника. Той е чудесен и при други заболявания на храносмилателния тракт. Има, обаче, една подробност – не бива да го пиете в периоди, когато хроничното заболяване е обострено, защото точно в този момент може да влоши състоянието, вместо да го подобри.

Също така, напитката е безценна за диабетиците  – това е може би един от малкото сокове, които са разрешени за консумация при диабет, без риск за здравето. Също така, доматеният сок притежава регулаторно свойство и въвежда кръвната захар в норма.

Напитката има и антисклеротичен ефект, както и оказва чудотворен ефект върху състава на кръвта, премахвайки вредния холестерол и повишавайки нивото на хемоглобина. По този начин доматеният сок се превръща в отлично средство за профилактика на тромбоза. Едновременно с това влияе и на вътреочното налягане и го понижава, което е особено ценно при глаукома.

Естествено, има и противопоказания.

В кои случаи доматеният сок може да навреди на здравето?

Разбира се, това е относително понятие, защото, ако използвате този продукт правилно, тогава от него ще видите единствено полза. Ето какво е необходимо да знаете – доматения сок не бива да се смесва с нишестени и протеинови храни (хляб, месо, картофи, яйца, риба, извара), тъй като в този случай може да се стигне до образуване на камъни в бъбреците.

Добавянето на готварска сол също намалява полезните свойства на доматения сок. Ако пък добавите към него няколко супени лъжици растителна мазнина (зехтин или друго масло) или като пиете сок с храни, съдържащи мазнини (ядки, сирене), това ще повиши неговата смилаемост.

Доматеният сок се комбинира добре с различни други зеленчукови сокове и билки, което е още един негов плюс.

Последно
Не пропускай