Какво е лукума и как да използвате тази суперхрана като алтернатива на захарта

Много хора търсят безопасен заместител на захарта. За целта може да използвате лукума. Този продукт принадлежи към суперхраните, има много полезни свойства и се счита за един от най-добрите подсладители. В тази статия ще ви обясним какво е лукума и как да я използвате като алтернатива на захарта.

Лукума: какъв е този плод

Lucuma е плодово дърво, което расте предимно в Перу. По-рядко се среща в Еквадор и Чили. Плодът на дървото е подобен по форма на манго или авокадо. Те са покрити със златиста кора. Пулпът на лукумата не е сочен, а месест. По консистенция е подобен на яйчен жълтък и има сладък вкус. Използва се като здравословна алтернатива на захарта.

Преимущества лукума, като подсластител

Лукума на прах има нисък гликемичен индекс. Той е един от най-безопасните заместители на захарта. В допълнение, лукума на прах има допълнителни полезни качества. Произведен е по такъв начин, че да запази максималното количество хранителни вещества, съдържащи се в пресните плодове.

Източник на фибри

Подобно на много суперхрани, лукумата е богата на фибри. Това хранително вещество е важно за доброто смилане на храната, поддържането на здрава чревна микрофлора и борбата с възпалението в червата. Здравето на червата е много важно за цялото тяло. Позволява на тялото да се възползва максимално от хранителните вещества, получени от храната.

Подобрява метаболизма

Благодарение на високото съдържание на фибри, лукумата подобрява метаболизма. Здравите черва помагат да поддържате метаболизма си. Вашето тяло ще бъде напълно наситено с хранителни вещества и ефективно ще гори калории.

Затова лукума на прах трябва да се включва в диетите за отслабване. Ще ви помогне да отслабнете по-бързо.

Богат на антиоксиданти

Lucuma е отличен източник на антиоксиданти. Така наречените вещества, които се борят с оксидативния стрес. В организма непрекъснато протичат окислителни процеси. Това води до натрупване на свободни радикали. Тези молекули увреждат клетките, което води до хронично възпаление. Оксидативният стрес също ускорява процеса на стареене. Антиоксидантите на Lucuma защитават клетъчните мембрани от увреждане на свободните радикали. Подобрява здравето и подмладява тялото. Захарта насърчава образуването на свободни радикали. Ето защо, ако замените захарта с лукума на прах, това ще донесе големи ползи на тялото ви.

Големи количества бета-каротин

Ярко жълтият цвят на Lucuma показва, че е богат на бета-каротин. Този пигмент се превръща в тялото във витамин А. Той е необходим за поддържане на здравето на хора от всяка възраст.

Витамин А е от съществено значение за зрителната острота. Подобрява състоянието на ретината и роговицата. Този витамин също така укрепва имунната и храносмилателната система. Намалява риска от хронични заболявания на черния дроб, червата и панкреаса.

Източник на желязо

Лукума е богата на желязо. Този елемент е част от много протеини и ензими в тялото. Необходим е за нормалното производство на хемоглобин и преноса на кислород с кръвта.

Съдържа витамин B3

Lucuma е един от малкото растителни източници на витамин B3. Това хранително вещество се намира главно в месото. Превръща хранителните вещества в енергия и улеснява работата на храносмилателните ензими.

Вкус

Прясната лукума напомня на сладки картофи, с лека нотка на кленов сироп и карамел. Лукума на прах запазва вкусовите характеристики на прясната каша. В сравнение със захарта, има повече вкус на кафява захар, отколкото на обикновена бяла захар.

Как се използва

Лукума на прах може да се добавя вместо захар към напитки, зърнени храни, плодови салати, кисело мляко и десерти. С тях можете да подслаждате и бебешка храна. Изберете количеството на продукта по ваш вкус.

Lucuma практически няма противопоказания. В пресен и изсушен вид не трябва да се консумира само от хора, които са алергични към цитрусови и тропически плодове. Lucuma на прах ще ви позволи да се насладите на сладкия вкус на любимите си ястия, без да навредите на вашето здраве и фигура. Подходящ е за хора с наднормено тегло, които искат да се отърват от излишните килограми.

 

Последно
Не пропускай