Какво да направите, ако носът ви е запушен: 5 ефективни трика

Ако носът е постоянно запушен, това причинява сериозен дискомфорт. Тези техники ще помогнат за разреждане на слузта в носа ви и ще намалят възпалението. Но преди всичко, разбира се, трябва да се консултирате с лекар.

Сухото, студено време често води до запушване на носа през цялата зима. Постоянното издухване на носа и подпухналото лице могат да бъдат меко казано уморителни. Освен това, затрудненото дишане сутрин и вечер не е просто неудобство, то е сериозен проблем, който може да допринесе за сънна апнея. Ако носът ви е постоянно запушен, определено трябва да се консултирате с вашия лекар. Освен това, за да облекчите малко състоянието си, можете да опитате някои от тези трикове, които Womans World предлага .

Опитайте пара с канела

Вдишването на всякакъв вид пара ще помогне за разхлабването на слузта в носните ви проходи и белите дробове, докато добавянето на щипка канела ще ви помогне да съживите обонянието си.

Напълнете мултикукъра до две трети с вода. След това добавете 1 супена лъжица канела и нагласете уреда на „слабо“, без да затваряте капака. Седнете до своя домашен инхалатор за 10-15 минути, като дишате дълбоко.

Опитайте с масаж

Нежното разтриване на лицето стимулира бързото изчистване на синусите.

Масажирайте между веждите с леки поглаждащи движения. След това преминете към слепоочията и плъзнете палци от моста на носа към бузите. Повторете това пет пъти.

Направете компрес с евкалиптово масло

Никога не подценявайте силата на топлия компрес.

Успокояващата топлина ще ви даде незабавно облекчение, докато няколко капки евкалиптово масло върху долния край на компреса (където е носът ви) ще ви помогнат да активизирате синусите и да намалите възпалението. Само внимавайте да не размажете маслото, за да не попадне в очите ви. Седнете с топъл компрес на лицето си за 10 минути.

Опитайте ароматерапевтичен душ

Вземането на горещ душ вечер е едно от най-добрите средства срещу запушен нос. Само вземането на душ с гореща вода има лечебен ефект, а парата помага за подобряване на дишането.

За да отворите още повече носните си проходи, помислете за закупуване на прост парогенератор за душ, който ще добави билкови аромати към топлата пара.

Опитайте солен спрей

Пречистена сол, разтворена във вода и след това впръскана във всяка ноздра, намалява възпалението, което затруднява дишането.

Можете да закупите готов солен спрей или да си направите сами, като използвате вода, сол и стандартна бутилка със спрей.

 

Но преди да следвате тези съвети, не забравяйте да се консултирате с лекар.

Последно
Не пропускай