Какви са предимствата на полиетиленови тръби за водоснабдяване?

Ако преди години като единствена алтернатива за изграждане на система за водоснабдяване бяха металните тръбни изделия, то днес това съвсем не е така. Вече има множество разновидности и сред тях са познатите полиетиленови тръби. Какви са предимствата им и какъв е експлоатационният им живот? При какви температурни условия се използват и в кои случаи?

За какво се използват полиетиленовите тръби?

Често намират приложение за водоснабдяване и газоснабдяване за частния дом и промишлените предприятия. Поради наличието на специални фитинги, колена, тройници и други допълнения, създаването на желаната тръбна инсталация става много бързо и безпроблемно. Могат да се поставят под земята или с открит монтаж.

Не изискват почти никаква поддръжка, а съединението им става много бързо и сигурно, без необходимост от създаването на резба, поставянето на калчища и тефлонова лента. Същевременно, продуктите от този материал имат дълъг експлоатационен живот, достатъчно голяма гъвкавост и устойчивост на механични въздействия.

Колко дълго издържат?

Най-често използваните полиетиленови тръби са т. нар. HDPE. Те са предназначени за създаване на водопроводи с високо налягане. Използват се в случаи на необходимост от изграждане на външно водоснабдяване на къща или вила. Визуално тези продукти са бързо различими, тъй като у нас те са абсолютно черни и с тънка синя ивица. Поради устойчивостта си на корозия, лекото си тегло, поносимостта към околните природни условия и устояване на различни химикали, полиетиленовите HDPE тръби са с продължителност на живота от поне 50 години.

На какви температури могат да се използват?

Изделията от типа HDPE, които са и най-разпространени в България, са с широк температурен диапазон на поносимост. Могат да са устойчиви на околни температури от -140 ℃ до 60 ℃. Това прави тези изделия предпочитани за изграждане на водопроводи и газопроводи дори и в частния сектор, където условията могат да са променливи и на места доста широки.

Важно е да се помни, че при замръзване на водата тя се разширява, което може да доведе до спукване или сцепване на полиетиленовите тръби. Това ще наложи монтаж на аварийна скоба. При външно полагане и възможност за падане на околните температури под 0 ℃ е препоръчителна допълнителната външна тръбна изолация.

Какви са предимствата при употребата им?

  • сглобяването на тръбната инсталация е възможна и от неквалифицирано лице, поради лекотата на съединението;
  • налично е голямо разнообразие от фасонни части и бързи връзки, като фитинги, колена, намалители, нипели, съединители и много други. Позволяват бързото и лесно изграждане на желаната тръбна инсталация;
  • предлагането на голямо разнообразие от размери и цолове позволява широкото приложение на полиетиленовите тръби в различните области от живота;
  • чрез машина за челно заваряване е възможно постигането на много по-здрави връзки и възможност за достигане на високо налягане на системата;
  • поради това, че материалът, от който са направени, не е метал или чугун ги прави устойчиви на полепване на котлен камък и корозия. Така тръбният диаметър остава непроменен през целия експлоатационен период на изделията.

Как се произвеждат?

Полиетиленовите тръби са безшевни, което ги прави много здрави и устойчиви на външни и вътрешни натоварвания. Това им дава повишена сила срещу физически въздействия. Подобен ефект се постига чрез производство на екструзия. Процесът накратко се състои в нагряване на материала и неговото избутване през матрица. Така се създава желаната дължина и диаметър. За охлаждането и задържането на добитата форма, изделието се пръска с вода или се потапя в нея. Това дава повишена устойчивост на UV лъчи.

Последно
Не пропускай