Какви са предимствата на полиетиленови тръби за водоснабдяване?

615
полиетиленови тръби

Ако преди години като единствена алтернатива за изграждане на система за водоснабдяване бяха металните тръбни изделия, то днес това съвсем не е така. Вече има множество разновидности и сред тях са познатите полиетиленови тръби. Какви са предимствата им и какъв е експлоатационният им живот? При какви температурни условия се използват и в кои случаи?

За какво се използват полиетиленовите тръби?

Често намират приложение за водоснабдяване и газоснабдяване за частния дом и промишлените предприятия. Поради наличието на специални фитинги, колена, тройници и други допълнения, създаването на желаната тръбна инсталация става много бързо и безпроблемно. Могат да се поставят под земята или с открит монтаж.

Не изискват почти никаква поддръжка, а съединението им става много бързо и сигурно, без необходимост от създаването на резба, поставянето на калчища и тефлонова лента. Същевременно, продуктите от този материал имат дълъг експлоатационен живот, достатъчно голяма гъвкавост и устойчивост на механични въздействия.

Колко дълго издържат?

Най-често използваните полиетиленови тръби са т. нар. HDPE. Те са предназначени за създаване на водопроводи с високо налягане. Използват се в случаи на необходимост от изграждане на външно водоснабдяване на къща или вила. Визуално тези продукти са бързо различими, тъй като у нас те са абсолютно черни и с тънка синя ивица. Поради устойчивостта си на корозия, лекото си тегло, поносимостта към околните природни условия и устояване на различни химикали, полиетиленовите HDPE тръби са с продължителност на живота от поне 50 години.

На какви температури могат да се използват?

Изделията от типа HDPE, които са и най-разпространени в България, са с широк температурен диапазон на поносимост. Могат да са устойчиви на околни температури от -140 ℃ до 60 ℃. Това прави тези изделия предпочитани за изграждане на водопроводи и газопроводи дори и в частния сектор, където условията могат да са променливи и на места доста широки.

Важно е да се помни, че при замръзване на водата тя се разширява, което може да доведе до спукване или сцепване на полиетиленовите тръби. Това ще наложи монтаж на аварийна скоба. При външно полагане и възможност за падане на околните температури под 0 ℃ е препоръчителна допълнителната външна тръбна изолация.

Какви са предимствата при употребата им?

  • сглобяването на тръбната инсталация е възможна и от неквалифицирано лице, поради лекотата на съединението;
  • налично е голямо разнообразие от фасонни части и бързи връзки, като фитинги, колена, намалители, нипели, съединители и много други. Позволяват бързото и лесно изграждане на желаната тръбна инсталация;
  • предлагането на голямо разнообразие от размери и цолове позволява широкото приложение на полиетиленовите тръби в различните области от живота;
  • чрез машина за челно заваряване е възможно постигането на много по-здрави връзки и възможност за достигане на високо налягане на системата;
  • поради това, че материалът, от който са направени, не е метал или чугун ги прави устойчиви на полепване на котлен камък и корозия. Така тръбният диаметър остава непроменен през целия експлоатационен период на изделията.

Как се произвеждат?

Полиетиленовите тръби са безшевни, което ги прави много здрави и устойчиви на външни и вътрешни натоварвания. Това им дава повишена сила срещу физически въздействия. Подобен ефект се постига чрез производство на екструзия. Процесът накратко се състои в нагряване на материала и неговото избутване през матрица. Така се създава желаната дължина и диаметър. За охлаждането и задържането на добитата форма, изделието се пръска с вода или се потапя в нея. Това дава повишена устойчивост на UV лъчи.