Какви плодове може да ядат котките? 

Плодовете са от съществено значение за здравословното хранене при хората, но докато една ябълка на ден държи лекаря далеч, дали това важи и за нашите котки? Ако някога сте се изкушавали да споделите купата си с плодове с вашия космат приятел, вероятно сте се чудили: „Какви плодове може да яде?“. Оказва се, че са доста.

Много от плодовете, които консумираме ние, са безопасни за консумация и от котките. Те може да бъдат чудесен източник на витамини, както и освежаваща закуска за нашите другари.

Те имат сладък вкус, но не това е причината котките да им се наслаждават. За разлика от нас, те нямат рецептори за сладък вкус, така че най-много да харесат плодовете заради тяхната текстура или мирис.

Въпреки че плодовете са богати на полезни съставки, като лакомство трябва да се предлагат само в много малки количества, тъй като храната за котки по принцип съдържа всички необходими хранителни вещества и витамини. Храносмилателната им система е устроена да усвоява храна от месо, така че хранителните им нужди няма да бъдат задоволени, ако получат по-голямо количество от други храни.

Ако искате вашият домашен любимец ви да опита плодове, е важно да знаете кои са безопасни за консумация и как да ги приготвяте. Помнете, че винаги трябва да я храните с балансирана храна и да се консултирате с ветеринарния лекар, преди да добавите нови неща към нея.

Храненето с пресни плодове обикновено е по-добро за котките, отколкото с консервирани или преработени, които може да съдържат добавки или консерванти, които не биха били полезни за тях. Също така, не забравяйте, че винаги когато давате непозната храна на вашия приятел, трябва да я въвеждате лека-полека и да наблюдавате за странични ефекти като повръщане, диария или кожен обрив.

Какви плодове може да давате на котката си?

За да се уверите, че котката ви ще се наслаждава на плодовете и това ще е безопасно за нея, съставихме списък с видовете и частите на плодовете, които може да консумират тези животни. Вижте ги:

1. Ябълки (без семките и дръжката)

Ябълките, които са основна част от всички диети, са богати на фибри, витамини К, А и С, както и на антиоксиданти и калций. Възможно е хрупкавата им текстура да се окаже привлекателна за котката ви и понеже те съдържат около 86% вода, може да се явят отлично средство за хидратация. Когато ѝ предлагате ябълки, винаги отстранявайте дръжката и семките, защото в тях има вероятност да има известно количество цианид – химикал, който е токсичен за котките и други животни. Най-добре е да нарежете ябълките на малки резени или кубчета и да сервирате само 1 или 2 парчета.

2. Банани

Богати на витамини В6 и С, бананите съдържат калий и въглехидрати, чудесни за мускулите и кръвното налягане. Поради факта, че са с високо съдържание на захар, се препоръчва да ги предлагате само в умерени количества. Нарежете бананите на 3-сантиметрови филийки и ги предлагайте пресни или замразени (възможно е хрупкавостта да им хареса повече), но се придържайте към не повече от 1 или 2 парчета.

3. Манго

Един от най-екзотичните плодове, мангото е с високо съдържание на фибри, витамин С, А и В6. То са пълно с хранителни вещества и може да допринесе за здравето на храносмилателната система на котката ви, както и за здравето на очите ѝ. Както и при другите плодове, преди сервиране трябва да се отстранят костилката и кората, тъй като те може да бъдат токсични за животното. Мангото е чудесно като закуска и котката ви спокойно има възможност да се наслаждава на около 1-2 малки резенчета на ден.

4. Ягоди

Ягодите са любими на много домашни любимци и са отличен източник на калий и фибри. Те са богати и на витамин С, В1, В6, антиоксиданти и фолиева киселина. Този вкусен плод може да бъде чудесен стимул за имунитета на вашата котка. За да сте сигурни, че са безопасни за нея, ги измийте внимателно, за да отстраните всички следи от мръсотия, като изрежете дръжките и листата. Не трябва да давате повече от 1-2 парчета, като имате опцията да избере дали да ги предложите пресни, замразени или на пюре.

5. Ананас

Благодарение на високото съдържание на витамини и минерали като магнезий и калий, ананасът може да подпомогне храносмилателната и имунната система на вашата котка. Той обаче е и с високо съдържание на фруктоза, затова не хранете домашния си любимец с особено големи количества от него и му го давайте едва когато отстраните бодливата кожа и кората. Ако се чудите дали да не го потърсите във вариант на консерва, то имайте предвид, че има вероятност да съдържа консерванти, които не са полезни за тези животни. Суровият и пресен вид е най-добрият от двата варианта.

6. Боровинки

Повечето видове горски плодове може да бъдат включени в диетата на вашия любимец. Сините и червените боровинки, както и къпините са безопасни за консумация от котките, защото са богати на витамини, фибри и антиоксиданти. Всички те може да спомогнат за намаляване на риска от инфекции на пикочните пътища и за поддържане на здравето на очите. Не забравяйте да ги нарежете на малки парчета и се придържайте към дажба от 2-3 плода на ден.

7. “Канталупа” пъпеш

Този вид пъпеш съдържа витамини А, С, В и бета-каротин, които подпомагат зрението. Те също така са с високо съдържание на вода и ниско съдържание на калории, което ги прави чудесен избор за котки, които не приемат достатъчно течности. Възможно е вашият домашен любимец да ги хареса също и заради аромата им, който е сходен с този на протеините в месото. Сервирайте като нарежете малко парче на кубчета и се уверете, че отстранявате кората, преди да я предоставите за ядене.

8. Круши

Богати на мед, витамини и фибри, крушите може да помогнат за предотвратяване на инфекции при котките и да повишат имунитета им. Трябва обаче да се предлагат в минимални количества, задати това, че имат високо съдържание на захар. След като отстраните сърцевината и семките, нарежете крушата на малки парченца и поднесете 2-3 от тях на вашия любимец – със сигурност ще му харесат, особено ако са леко хрупкави.

9. Кайсии

Вкусни и идеални за горещите летни дни. Кайсиите може да бъдат отлично допълнение към диетата на вашата котка. Нарежете едно парче, след като сте отстранили дръжката, костилката и листата и наблюдавайте как то ще се превърне в една от любимите закуски на вашия приятел.

10. Диня

Друг полезен плод за котките, които не приемат достатъчно течности, защото динята по същество е текстурирана вода. Освен това е пълна с калий, витамини А, В и С, което я превръща в суперплод, който помага за поддържане на нормално кръвно налягане. Добре е да храните вашия другар само с диня без семки и да отстранявате кората, преди да я поднесете.

Последно
Не пропускай