Какви опасни заболявания могат да сигнализират промените в телесната миризма

Когато миризмата на пот се промени, това казва едно – време е да отидете на лекар. Нека видим какво означава, когато потта мирише на кисело, сладко, тесто, оцет и дори амоняк.

Всички миришем по различен начин. Когато обаче миризмата на пот се промени, това е много тревожен сигнал. Най-често такива метаморфози показват наличието на различни заболявания.

Кисела миризма

Първата и доста безобидна причина е, че сте започнали да се потите повече поради някои външни фактори. Може да е дълго излагане на слънце или твърде интензивна тренировка. В този случай потта се смесва с бактерии, които живеят върху кожата, поради което се появява кисела миризма.

Също така, кисела миризма може да показва хиперхидроза – един от симптомите на хипертиреоидизъм (тиреотоксикоза), при който се произвежда твърде много тироиден хормон. В този случай трябва да се свържете с ендокринолог. Обикновено пациентите в този случай изпитват внезапно наддаване на тегло и промени в настроението през деня.

Друга причина -прекомерна консумация на пикантни храни. Например ориенталски подправки, черен пипер, чесън.

Миризма на урина

Потта започва да мирише на урина поради амоняка – именно този елемент придава на секретите такава специфична миризма. Такива промени могат да показват чернодробно или бъбречно заболяване. Така че, ако тези органи не функционират правилно, тогава от тях започват да се отделят токсини, което се отразява в миризмата на човек. Хепатолог ще ви помогне да разберете в какво състояние е черният дроб , а нефрологът ще помогне на бъбреците.

Когато потта мирише на тесто

Маята придава специфична миризма на тестото, същото може да се каже и за променената миризма на пот. Най-често се появява „миризма на тесто за хляб при полово предавани болести. В този случай е по-добре да се свържете с гинеколог и да преминете всички необходими тестове.

Миризма на оцет

Друг сигнал е, когато потта ви мирише на оцет. Тук вече можем да говорим за няколко патологии:

  • Миризмата на оцет се появява, когато човек има проблеми с бъбреците – в този случай те не могат да отделят ензим, който разгражда уреята.
  • При диабет започва да се отделя ацетон , което също провокира специфична миризма на пот.
  • Трихомикоза аксиларна – друга причина за миризмата на оцет. Това е бактериална инфекция, която засяга срамното окосмяване и космите под мишниците.

Сладка миризма

Ако започнете да забелязвате, че потта ви мирише на нещо сладко, това може да означава диабет. Тази миризма може да се обясни с резки скокове на глюкозата в кръвта. Ако не се обърнете навреме към ендокринолог , тогава болестта може да доведе до сериозни усложнения.

Последно
Не пропускай