Какви методи съществуват за пречистване на черния дроб и защо е важно за организма?

Много хора се питат дали имат нужда от пречистване на черния дроб. Този орган е ежедневно натоварван с различни храни, токсини и други вредни агенти, които водят до появата на системни неразположения. За да ги избегнем, е добре да правим детокс периодично, като така ще подпомогнем процесите на прочистване.

Черният дроб може да се пречиства и сам, но претовари ли се, процесът се затруднява. Нужно е да му помогнем да се справи с изхвърлянето на токсичните вещества, като това може да се случи посредством диета, прием на добавки и чрез кардинална промяна на хранителните навици. Можем ли лесно да го постигнем?

Кога да се заемем с пречистване на черния дроб?

Много е важно да уловим точния момент, в който да започнем пречистване на черния дроб. Ако редовно пием лекарства, консумираме алкохол и ядем мазни храни, рано или късно ще ни се наложи да се замислим за детоксикация на организма. Натуралните хранителни добавки помагат много в случая, като освен върху конкретния орган, те ще окажат благоприятен ефект и върху общото ни здраве. Техните лечебни свойства са доказани във времето, а това се дължи на съдържанието на витамини, антиоскиданти, ценни билки и др.

Препоръчително е да се заемем с пречистване на черния дроб, когато са налице симптоми от рода на газове и запек, хронична умора, силна потребност от сладки храни, подут корем, лош дъх, трудности при отслабване, ставни болки и колебания в настроението. Дори и да сме забелязали само един или два симптома, вземането на адекватни мерки е силно препоръчително, за да не се стигне до по-сериозни проблеми, свързани с черния дроб.

Съвременната медицина предлага много медикаменти, но те не винаги са достатъчно ефективни, за да се справят с пречистването на този важен орган. Когато той е омазнен или задръстен с токсини, е добре да преминем към по-леки храни, да започнем да пием чайове, да ограничим мазнините и да избягваме продукти с богато съдържание на консерванти.

Кои са най-ефективните методи?

Пречистването на черния дроб е част от оздравителния процес на тялото. Детоксът е полезна практика, на която много хора залагат, когато са решили да водят здравословен начин на живот и да се възползват от естествените начини за очистване от токсините. Ето как това може да се случи възможно най-бързо и ефективно:

  • корекция на диетата – балансираното хранене е първата стъпка към здравия черен дроб. То не само ще ни осигури оптимално тегло, но и ще допринесе за това системите в човешкото тяло да функционират правилно. Препоръчително е от менюто да се премахнат преработените хранителни продукти и да се увеличи приемът на вода. Това са два много прости, но важни съвета, които не бива да пропускате, ако искате да сте здрави и изпълнени с енергия. Би било чудесно да добавите към хранителния си режим кръстоцветни зеленчуци, горски плодове, ферментирала храна като туршия и кисело зеле, риба и други видове плодове;
  • прием на хранителни добавки за пречистване – не ги подценявайте, защото са наистина важни. Сред подходящите решения са куркумата, магарешкият бодил, кордицепсът, гъбата Рейши и др. Благоприятен ефект имат и лимоновият сок, авокадото, зеленият чай и коренът на глухарче;
  • елиминиране на вредните навици – прекомерната употреба на алкохол е враг номер едно на черния дроб и може го увреди безвъзвратно. Тютюнопушенето също е с изразен негативен ефект, затова е желателно да го преустановите.

Важно е да направим пречистването, когато усетим, че ни липсва енергия, че тялото ни не е в най-добрата си физическа форма, а и когато дълго време сме консумирали основно вредни храни. Точно тогава можем да наблегнем на растителни продукти с ценни съставки, за да разтоварим организма и да се почувстваме промяната.

Колко често да го правим?

Добър въпрос, който много хора си задават в днешно време. Преди всичко трябва да “засечем” навреме проблемите с черния дроб. В голяма част от случаите симптомите са ясни, често се характеризират със замайване, наличие на тъмна урина, затруднена концентрация, пожълтяване на очите и на кожата, кръвотечение от носа и др.

Понякога се касае за тежка токсикоза, лечението на която е задължително да започне незабавно. В този ред на мисли, преглед при лекар е удачен начин да разберем дали става дума за стандартно натрупване на токсини, или за по-сериозно заболяване. Честотата на пречистване е добре да се определи на база личните здравословни показатели на конкретния човек. При някои е достатъчно да се прави веднъж или два пъти в годината, докато при други се налага по-дълъг курс на прочистване.

Важна ли е диетата?

Ролята на черния дроб за човешкия организъм е безценна и незаменима. Той има метаболитни функции и отговаря за разграждането на мазнините. За да работи безпроблемно, този орган трябва да бъде периодично детоксикиран.

Друго полезно, което всеки един от нас е желателно да направи с цел пречистване, е това да спре консумацията на пакетирани храни и полуфабрикати и да ги замени с пресни плодове и зеленчуци, кисело мляко, продукти с фибри и др. Това ще помогне и за по-доброто храносмилане, което става все по-голям проблем и трудно се постига.

Помагат ли добавките?

Натуралните хранителни добавки са богати на ценни съставки като екстракти от билки в концентрирано количество. Тинктурите също са подходящи, ако целим пречистване на черния дроб – комбинацията от няколко компонента, като бял трън, мента, глухарче и цвят от дива ябълка, може да се окаже разковничето за това, детоксът да бъде последван от бързи и трайни резултати. Други подходящи решения са суплементите за очистване от паразити, вариантите при алкохолна детоксикация и други препарати, разработени на базата на адювантите. Артишокът също е популярен избор, както и глухарчето, което оказва положително въздействие върху жлъчката.

Всички продукти за пречистване са лесно достъпни и могат да бъдат закупени онлайн, което осигурява допълнително удобство на потребителя.

Последно
Не пропускай