Какви хранителни стойности имат гъбите

Хранителната стойност на гъбите варира в зависимост от вида. Те имат високо съдържание на вода и тяхната хранителна стойност се състои основно от диетични фибри и лесно смилаеми протеини. Те не само са нискокалорични, но и съдържат минерали и витамини. Може да се каже, че имат много положителни свойства!

Гъбите се ценят заради техния вкус и аромат. Те съдържат много полезни за здравето вещества, които се използват в медицината. Вижте сами каква хранителна стойност имат гъбите.

Гъби – хранителни свойства

Гъбите са приблизително 80% вода и следователно са с ниско съдържание на калории. Те са богати на фибри , които играят специална роля в храносмилателния процес. Фибрите също подобряват функцията на червата и предотвратяват запека. В някои гъби също са открити бета-глюкани , които стимулират имунната система и се използват при лечението на неопластични заболявания. Те също така понижават холестерола .

Освен това гъбите съдържат:

Мазнини – малко, но съотношението на полиненаситени към наситени мастни киселини е благоприятно.

Протеин – ядливите гъби имат източник на протеин. Те включват екзогенни аминокиселини. Протеинът на гъбите се характеризира с усвояемост, така че те могат да бъдат заместител на месото.

Хитин – това вещество не се усвоява от стомашните киселини, поради което гъбичките остават в стомаха дълго време. Те могат да причинят болка в стомаха или черния дроб.

В горските гъби има витамини като:

Витамини от група B – B2, B3 и B9. Гъбите имат по-високо съдържание на витамин В2 от зеленчуците.

Витамин А – под формата на каротин.

Витамини C, B1 и B12, D и E.

Също так, гъбите са източник на минерали, а именно:

  • Фосфор
  • Калий
  • Калций
  • Магнезий

Здравословни ли са гъбите?

Що се отнася до горските гъби, от гледна точка на хранителните им стойности има повече калий от другите гъби. От друга страна, мътеницата има високо съдържание на витамини.

Горските гъби рядко се консумират извън сезона  Струва си да се помни, че те може да съдържат тежки метали и ефектът им е нежелан.

Последно
Не пропускай