Какви асансьори са подходящи за хората с увреждания

Въпреки напредъка на технологиите, хората в инвалидни колички у нас все още се сблъскват с проблеми при придвижването си. Разбира се, в съвременния свят съществуват много удачни решения – специализирани асансьори, които могат да бъдат от различен тип и да идват с разнообразни дизайни.

Електрически или хидравличен специален асансьор

За придвижване между етажите в определена сграда на хора, които се движат в инвалидни колички, са разработени различни видове съоръжения.

Според вида на задвижването асансьорите могат да бъдат както хидравлични, така  и електрически. Всеки от тези два основни типа си има своите плюсове и минуси.

Хидравлични асансьори

Хидравличните асансьори се движат безпроблемно, без люлеене на кабината и внезапни спирания. Лекотата на поддръжка на асансьори от Maxilift.bg специално за този тип също е съществен плюс за тяхното закупуване. Те могат лесно и бързо да се монтират, а също така осигуряват и възможност за спиране на всякаква височина. Недостатъкът им е, че те се движат с ниска скорост и поради това тези съоръжения са подходящи за използване предимно при по-ниски сгради.

Електрически асансьори

Асансьорите с електрически задвижвани колички са много по-често срещани. Скоростта им е по-голяма и това позволява да се извозват тежки товари до различна височина. Също така, те са лесни за употреба. Електрическите асансьори се използват като алтернатива на изкачването на стълби, както и за подземни паркинги и други подобни места.

Съществуват няколко вида асансьори, подходящи за хора с увреждания

Всички тези модели са проектирани с грижа и внимание към комфорта и безопасността на пътниците. В зависимост от условията, при които са инсталирани, може да се използва един или друг тип асансьори.

Така например, вертикалният тип асансьор е най -популярен, тъй като е доста подобен на традиционния пътнически асансьор. Той се движи вертикално, в посока нагоре и надолу и е много лесен за инсталиране, а в същото време и завидно надежден. Много е подходящ за употреба от хора в инвалидни колички, които не използват помощта на асистент.

Мобилният асансьор е още един универсален модел, който не изисква скъпо оборудване. Той е предназначен за места, където не е възможно да бъде монтирано стационарно устройство.

Съществуват и така наречените пасивни асансьори, които са предназначени за употреба от инвалиди, но само в случай, че разполагат с помощта на придружител.

Друг модел е активният подвижен асансьор, подходящ за самостоятелни изкачвания и спускания на хора в инвалидни колички.

Седалковият асансьор пък може да се позиционира от всяка удобна страна на стълбището и по външен вид наподобява стол със стойка за крака. Той е едно много просто и функционално устройство, чийто принцип на работа използва зъбни колела. Този асансьор е оборудван с контролен панел за управление.

Гуменият асансьор от своя страна представлява мобилна платформа с гумени коловози, подходяща за всички видове инвалидни колички. Устройството позволява изкачването на стъпала от хора в инвалидни колички с или без чужда помощ.

Накрая, но не на последно място, да споменем и наклоненият асансьор, който е популярен със своя голям капацитет. Той притежава специална платформа, предназначена за инвалидна количка и е перфектен за транспортиране на хора с увреждания нагоре по стълбите. Работи в два режима на действие – ръчен и автоматичен.

Последно
Не пропускай