Какъв тип е вашето чувство за хумор и какво разкрива то за вас

Ако попитате човек дали има добро чувство за хумор най-вероятно ще чуете положителен отговор.  През 2003 г. изследователят по психология Род Мартин е провел проучване, което разкрива четири типа чувство за хумор:

  • Афилиативен
  • Саморазрушителен
  • Оптимистичен
  • Агресивен

Афилиативно чувство за хумор

Това е обичайно за хора, които обичат да разказват вицове и забавни истории, без да обиждат другите хора. Нека го наречем хумор заради хумора. По правило хората с афилиативно чувство за хумор го използват за укрепване на социалните връзки и всичките им опити да се шегуват идват от желание да установят комуникация с други хора.

Кой се шегува така:

Обикновено хората, които предпочитат да се шегуват по този начин, са хармонични и социални личности, които придават голямо значение на своите взаимоотношения и приятелства. Те са емоционално стабилни, способни да установят близки връзки с други хора и се характеризират с такива качества като устойчивост на стрес и общителност, уникални адаптивни умения.

Саморазрушително чувство за хумор

Този тип хумор се появява, когато хората се подиграват на недостатъците си, за да накарат другите да се смеят. По правило можем да се шегуваме по този начин само когато сме заобиколени от приятели или говорим пред голяма публика, където целта е да забавляваме хората.

Кой се шегува така:

Тези, които имат такова чувство за хумор, като правило, са лековерни хора. Те са в състояние да образуват близки социални връзки. В същото време са склонни да изпадат в депресия. Освен това те показват признаци на невротично поведение, липса на самочувствие и това е причината да се опитват да се шегуват със себе си, като по този начин получават одобрението на другите.

Оптимистично чувство за хумор

Този тип хумор е характерен за онези хора, които са винаги в добро настроение. Те винаги се стремят да видят доброто във всичко, а шегите им са насочени към повдигане на настроението.

Кой се шегува така:

По правило тези хора са много адаптивни и могат да се справят с почти всяка промяна в света. Могат да се смеят както на себе си, така и на събитията от заобикалящата ги действителност, поради което много лесно се справят със стреса. Имат много високо самочувствие и се опитват да бъдат оптимисти в живота. Въпреки самоиронията, те се уважават твърде много, за да се спуснат към самоунизителен хумор и ясно разбират границите на позволеното. Може би от всички видове те разбират най-добре същността на хумора и го използват, за да се справят със стреса.

Агресивно чувство за хумор

Агресивното чувство за хумор, с други думи, черният хумор, се характеризира с осмиване на недостатъците на други хора, излагане на техните слабости, характеризира се със сарказъм. Хората, които предпочитат да манипулират и контролират другите, често използват черен хумор.

Кой се шегува така:

Обикновено мъжете са надарени с това чувство за хумор, в редки случаи и жените. Хората, които предпочитат да се шегуват по този начин, обичат да критикуват, докато се крият зад шегите, те често са доста нервни личности, които изпитват някои проблеми в общуването с хората. Това е определен начин за ограничаване на социалния им кръг, но е важно да се отбележи, че въпреки целия цинизъм, те са мили с приятелите си, които обикновено не са много.

Психологът Ричард Уайзман в своето изследване твърди, че чувството за хумор при мъжете и жените е различно. Жените се смеят два пъти повече на мъжките шеги, отколкото мъжете на женските. Мъжете обичат да се шегуват повече и спокойно се отнасят към факта, че им се смеят, в същото време жените често възприемат шегите, отправени към тях, доста болезнено.

Може би идеалното чувство за хумор може да се нарече хармонична комбинация от четирите вида. Винаги трябва да можете да се смеете на себе си, но в същото време да усещате тази линия, където шегата се превръща в унижение. Един добър анекдот може да даде тон на разговора или да намали напрежението.

Последно
Не пропускай