Какъв симптом, влошаващ се вечер, показва омазняване на черния дроб

Основните симптоми на неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD) са дискомфорт, чувствителност в корема и усещане за пълнота в горния десен ъгъл на корема. Но освен тях има още един неочевиден симптом.

Експертите го наричат ​​признак на затлъстяване на черния дроб – сърбеж по ръцете и краката, влошаващ се вечер. Много хора усещат сърбежа в една област на тялото, например по крайниците или стъпалата на краката и дланите, казват лекарите на Express .

Причината за сърбеж, свързан с чернодробно заболяване, обикновено не е обрив или кожна лезия, а по-скоро усещане, което може да бъде постоянно. Прекомерното чесане може да причини дразнене, зачервяване и инфекция.

Сърбежът при чернодробно заболяване често може да бъде инвалидизиращ симптом, който причинява значително влошаване на качеството на живот. Не всички пациенти с чернодробно заболяване изпитват сърбеж и неговото разпространение зависи от основната причина за чернодробното заболяване.

Учените все още не са установили причината за сърбежа при този тип затлъстяване, но някои механизми могат да обяснят връзката. Една от възможните причини е натрупването на жлъчни соли.

Последно
Не пропускай