Как затлъстяването предпазва от коронавирус: Неочаквано откритие на израелски учени

Изучавайки коронавируса, учените не спират да откриват нови аспекти на болестта, която завладя света. Израелски лекари разкриха два невероятни факта, които имат всички шансове да предизвикат фурор в научната общност. За какво по-точно става въпрос, ще ви разкажем сега.

Д-р Кармит Коен е специалист в Медицински център Хаим Шеба в израелския град Рамат Ган. Като амбициозен учен той е ръководил проучване, което сравнява антителата срещу COVID-19 в две групи хора.

Основното откритие, до което стигнал екипът на д-р Коене, че имунитетът на хората месец след ваксинацията е бил значително по-висок от този на излекувалите се от болестта.

Следващият факт, който изненадал много екипа от израелски специалисти, е връзката между теглото на пациентите, излекувани от COVID-19 и нивото на антителата.

Въпреки факта, че хората с наднормено тегло по-трудно понасят болестта и се сблъскват с огромен брой неприятни последици за тялото, оказва се, че те произвеждат много повече антитела, отколкото слабите хора. Тоест, те са по-добре и по-дълго защитени от повторно заразяване с опасната болест.

По-конкретно, се има предвид хората с индекс на телесна маса над 30, което вече се води като затлъстяване от първа степен. Тоест, това не състояние, към което трябва да се стремите, дори и само за да получите по-високо ниво на антитела. Защото последиците от едно такова сериозно затлъстяване не могат да покрият ползите.

Както многократно са потвърждавали проучванията, хората с наднормено тегло имат много по-висок риск от смърт поради различни заболявания. Те също така са по-склонни от другите да страдат от дългосрочен COVID-19, тоест дълъг период, през който симптомите на коронавирус не отшумяват. И все пак за затлъстелите хора откритието на израелски учени е една доста обнадеждаваща новина. Но, ако превишавате нормата само с 5 или 10 излишни килограма, ще трябва да ви разочароваме, защото такива хора не попадат сред „късметлиите“.

Е, дори при най-лошото стечение на обстоятелствата, винаги може да се намери и нещо добро, нали?

Последно
Не пропускай