Как стилът на родителство влияе върху теглото на детето: ново проучване

Децата, които не са топло посрещнати от родителите си, са по-склонни да бъдат с наднормено тегло или затлъстяване, според първото в света проучване за определяне на ефекта от стиловете на родителство върху теглото на децата. Защо се случва това?

Родителската топлина е ключът към здравословното тегло

Революционно изследване показва, че родителската топлина е ключът към здравословното тегло.

Детското затлъстяване е проблем в развитите страни

Повече от 30% от децата на възраст 5-7 години са диагностицирани със затлъстяване. Проучване потвърди, че съвременният свят често пречи на децата и семействата да се хранят добре, да бъдат физически активни, да спят достатъчно и да се справят със стреса. Родителите, които могат да поставят подходящи граници за детето си, внасяйки топлина и чувствителност във връзката, могат по-добре да помогнат на детето си да бъде възможно най-здраво.

Стилове на родителство

Изследователите разделят родителите на три категории: авторитарни, авторитетни, снизходителни и пренебрежителни. Авторитетните родители се определят като тези, които поддържат ясни граници, но остават нежни, за разлика от авторитарните, които поддържат строга дисциплина и показват малко топлота. Отстъпчивите родители са съпричастни, но поставят малко правила, докато небрежните родители изобщо не са емоционално ангажирани с отглеждането на децата и поставят малко правила. Изследователите установяват, че децата, чиито родители са класифицирани като авторитарни или пренебрежителни, са по-склонни да имат по-високо тегло от тези, които са имали авторитетно, но топло родителство.

Въпроси за влиянието на образованието върху теглото

Авторитарните майки са взискателни и контролиращи, но също така и по-малко сърдечни и отзивчиви, което може да доведе до липса на отговор на глада на детето. Ако не му позволявате да избира закуската си, когато е гладно, или се опитвате да контролирате приема на храна, като го принуждавате да яде, когато не е гладно, може да попречи на детето да развие собствената си способност да регулира този процес. Проблемът с небрежния стил на родителство междувременно е свободата на избор – когато няма правила, то ще яде толкова нездравословни храни, колкото са налични. Влиянието на стила на родителство върху теглото на детето често се смята за тема табу. Всеобхватното разбиране на тази връзка обаче има голям потенциал да разбере произхода на затлъстяването и да допринесе за разработването на по-ефективни програми за здраве и хранене.

Последно
Не пропускай