Как се почиства мокет – съвети от Домко

Меката подова настилка е важен интериорен елемент, с който да се постигне модерна и уютна обстановка. С нея внасяме уют в помещението, в което е поставена, а наред с това и придаваме завършен вид на идейния замисъл. От магазин за мокети Domko.com съветват да се избере покритие с висока износоустойчивост, което в същото време да изглежда и луксозно.

Практично решение ли е мокетът

Ако се чудите каква мека настилка да изберете за една или всички стаи във вашия дом, няма да сгрешите, ако заложите на мокета. Ето ги и причините:

  • произвежда се по най-нови технологии – ако в миналото мокетът се е определял като труден за поддръжка и нехигиеничен, то днес това твърдение е абсолютно невярно. Пазарът предлага доста луксозни модели настилки от този вид, които притежават отлично качество и висока износоустойчивост. Някои видове дори притежават антибактериални свойства, което ги прави отличен избор за семейства с деца;
  • осигурява мекота и комфорт – присъствието на мокетена настилка в спалнята или хола се асоциира с допълнителен уют, който е много важен за пълноценния престой у дома. Когато стъпвате по земята, ще усещате под краката си мекота, а всяка една крачка, направена от вас, ще е удоволствие за сетивата;
  • повишава безопасността – ако имате малки деца, които непрекъснато пълзят по пода и играят предимно на земята, то мокетът е идеалното решение за вас. Тъй като той е разпростира по цялата площ на помещението, не съществува риск мъникът да се удари лошо при падане, тъй като основата под него ще е мека и напълно обезопасена;
  • задържа топлината – страхотно качество, което е високо ценено най-вече през зимата. Мокетените покрития са не само красив завършек, но и топлоизолатор, които ги прави и енерго ефективни. Шумоизолаторните им качества са също факт.

Преимуществата на мокетеното покритие са достатъчно, че да заложим на тях изключително и то не само за една от стаите в жилището, но и за всички помещения без изключения.

Как да го почистваме

Важно е да се вземе под внимание предназначението на мокета – за спалня, за дневна, за детска стая, за стълбище и др. Начинът на пране и повърхностно почистване на покритието е също съществена подробност, като различните видове модели изискват различна поддръжка. Някои са дебели или по-тънки, други са изработени от деликатни материи, а трети са голяма площ и изискват да им се отдели повече време, за да бъдат замърсяванията успешно отстранени.

Освен с прахосмукачка, почистването на мокета е препоръчително да включва и неговото периодично пране, което трябва да се случва с оглед вида и дължината на нишките, както и характера на замърсяванията. Нивото на хигиена трябва да се поддържа винаги високо, за да си осигурим здравословна среда и комфорт. Ако по някаква причина се разлее течност директно върху настилката, попийте влагата със суха кърпа, а след това нанесете препарат. Извършете третирането на петното веднага, за да не изсъхне и да стане то трудно за премахване.

Перящите прахосмукачки са също чудесна опция за поддръжката на мокета, който, както и килимите, се нуждае от дълбоко почистване през определен период от време. Съществуват и специални шампоани за меки настилки, които успешно се борят със замърсявания от различен вид – кафе, вино, кръв и др.

За къде е подходящ, споделят от онлайн магазин Domko.com

Приложението на мокетеното покритие и изключително широко. Освен за дома той е подходящ още и за търговски помещения, както и за офиси. Ако ще го купуваме за жилището, можем да го поставим във всяка стая, включително и в коридора. Отлично се вписва във всякакви зони, което го превръща в интериорен продукт с висока практичност. Поставянето му е лесно, като много от хората се справят съвсем сами с неговия монтаж върху пода.

 

Последно
Не пропускай