Как правилно да проветрим апартамента, когато навън е студено

Редовното проветряване на помещенията е едно от основните правила за превенция на вирусни инфекции.  Освен това е задължително, ако някой от членовете на семейството ви се разболее – трябва да освежите въздуха в стаите. Но как да проветряваме ефективно в разгара на зимата и студа?

Правило 5х5

Ако през пролетта и лятото е възможно да се проветряват помещенията за дълго време, то през зимата такава тактика е практически невъзможна – за 15 минути можете да замразите апартамента и ще отнеме много време, за да се затопли отново. Следователно, за зимата е подходяща периодична или кръстосана вентилация на принципа 5х5. Особено ако прекарвате цял ден на закрито, рядко излизате навън или някой у дома е болен.

 

Можете да проветрявате помещението през зимата чрез периодично проветряване – когато отваряте прозорците няколко пъти на ден за кратък период от време. И още по-добре – ако е възможно да се организира кръстосана вентилация чрез отваряне на противоположни прозорци.

Правилото за проветряване през зимата може да се обобщи под формулата „пет по пет“. Тоест, въздух пет пъти на ден за пет минути. Стратегията “3×5” може да се приеме за неин вариант – ако не сте вкъщи през цялото време. В този случай проветрявайте сутрин, когато станете, вечер, когато се върнете от работа и последно преди лягане.

Експертите съветват да настроите таймер, който да ви напомня да отваряте прозорци на всеки няколко часа.

Оптимална влажност

Проветряването е задължително и дори по-често, ако влажността в помещението е висока – над 60%, предупреждават специалистите. В противен случай започват да се размножават плесени и прахови акари, които предизвикват развитието на алергични реакции.

Когато влажността в помещението е оптимална 40-60%, тогава предаването на вируси по въздушно-капков път е намалено. Вирусите се установяват на повърхността и не могат да се движат с въздушния поток.

Когато относителната влажност на въздуха падне под 40%, рискът от заразяване с остри респираторни вирусни инфекции се увеличава,  тъй като съдържанието на влага в лигавиците на очите и носната кухина намалява, в резултат на което вирусните агенти се фиксират върху лигавицата.

Последно
Не пропускай