Как излишната сол в храната разрушава костите и убива бъбреците

Излишъкът на сол в храната възпрепятства усвояването на калция, извлича го от костите и течностите, обясняват лекарите. Нивото на калция, който се отделя с урината, се повишава, а това от своя страна увеличава риска от калциеви камъни в бъбреците.

Ако харесвате солена храна, това е опасно за бъбреците, защото през деня те получават твърде много калций, с който просто не могат да се справят.

Много е важно да се знае, че по-голямата част от солта, която ядем, не идва от солницата, а от наличието на сол в преработените храни.

Солта се намира в големи количества дори в хляба, има я във всички видове закуски, консерви, полуфабрикати, колбаси, сирена. Според уролозите, на ден един човек с камъни в бъбреците изяжда около 5000 милиграма сол – тоест, 5 грама или една чаена лъжичка.

Ако искате да се справите с камъните в бъбреците, тогава трябва да намалите тази доза повече от наполовина, до 2300 милиграма на ден.

С диета с ниско съдържание на сол можете не само да се предпазите от камъни в бъбреците, но и да понижите кръвното си налягане. В началото ще ви е трудно да ядете несолена храна. Това обаче, както уверяват експертите, е временно. Много хора свикват бързо с диетата с ниско съдържание на сол – само за няколко дни.

Средно отнема 2-3 седмици след започване на диетата с ниско съдържание на сол да се научите да се наслаждавате на вкуса на по-малко солените храни, категорични са лекарите.

Как да заменим солта, за да подобрим вкуса на храната?

  • Използвайте повече билки и подправки – подправете храната с чесън, джинджифил, кимион или лимон
  • Гответе по-често, като използвате плодове и зеленчуци, подходящи са пресни или замразени, пълнозърнести храни, мляко и млечни продукти

Кои храни трябва да бъдат ограничени или елиминирани от диетата?

  • Полуфабрикати
  • Консервирани храни
  • Храните от бързо хранене
  • Кетчуп и други сосове

Може да не се отказвате напълно от солта. Всъщност, натрият, който се съдържа в солта, е част от всички телесни течности. Регулира водния и киселинно-алкалния баланс, отговаря за предаването на нервни импулси и мускулната контракция. Ако спрете напълно да ядете осолена храна, това може да доведе до главоболие, крампи, проблеми с апетита. Следователно всичко е добро само в умерени количества.

Последно
Не пропускай