Как храната влияе върху появата на главоболие и мигрена

Експертите смятат, че 20% от всички главоболия, включително мигрена, са свързани с употребата на определени хранителни компоненти. Това важи особено за хора, които са чувствителни към тях. Затова, когато имате главоболие, чиято причина е трудно да се обясни, обърнете внимание на храните, които ядете.

Червеното вино, от една страна, има фенолни съединения, които имат успокояващ ефект, имат много положителни ефекти, ресвератролът е антиоксидант с противоракови свойства, но от друга страна може да причини пароксизмално главоболие.

Биогенни амини. Най-известният от тях е хистаминът. Съдържа се в сиренето, маята и рибата (маринована херинга), бирата, виното, шоколада и др.

Сулфити. Добавя се към храни за спиране на микробния растеж. Може да се намери във вино, бира, сушени плодове, мармалад, пица, чипс, конфитюр, морски дарове, преработени меса. Този компонент е способен да се натрупва в тялото при честа консумация на тези продукти.

Аспартам. Това вещество се намира в състава на сладките газирани напитки – фанта, кока-кола и други напитки, дъвки, както и храните от „бързо хранене“.

Главоболието може да бъде предизвикано и от употребата на кофеин, който повишава кръвното налягане в кръвоносните съдове и провокира неприятния симптом. Кафето, силният чай, както и енергийните напитки съдържат много кофеин. Също така важна роля за появата на главоболие има недостатъчното количество течност в диетата и твърде големият прием на сол.

Съществува и индивидуална чувствителност на човек към компонентите на някои продукти. Например оцет, ядки, лимони, домати и др. Използването на тези продукти провокира появата на главоболие.

Ако често страдате от непоносимо главоболие, чиято причина не е установена от изследванията, опитайте се да намерите провокаторите на това състояние в чинията. За да направите това, започнете хранителен дневник, в който записвате какво сте яли, когато се е появило главоболието ви. По този начин можете да намерите и премахнете храни, към които сте чувствителни.

Последно
Не пропускай