Как да живеете добре със сърдечно заболяване

Животът със сърдечно заболяване е предизвикателна задача, особено с драматичните и бързи промени. Сърдечните проблеми звучат страшно и могат да бъдат сериозни състояния, които изискват лекарска помощ. Около 50 до 90 хиляди души са диагностицирани със сърдечни заболявания всяка година. Ако имате определено сърдечно заболяване, ще ви трябват редовни прегледи на жизнени показатели като тегло и кръвно налягане. Може също да се наложи да промените начина си на живот, за да управлявате здравето си и да поемете активна роля в поддържането на продуктивния си живот.

Следвайте тези съвети, за да живеете успешно със сърдечно заболяване.

Съвет номер едно: Откажете пушенето

Медицински доказано е, че тютюнопушенето повишава риска от инфаркт, инсулт и високо кръвно налягане. Пушенето причинява възпаление и образуването на кръвни съсиреци, които могат да причинят рак. Никога не е късно да изхвърлите цигарата в кофата за боклук; колкото по-скоро се откажете от лошите навици, толкова по-дълго сърцето ви може да функционира нормално.

Съвет номер две: Проверявайте теглото си редовно

Наддаването на тегло винаги е първият признак на сърдечна недостатъчност, защото означава, че задържате течности от тялото си. Лекарите препоръчват на пациентите да водят дневна таблица или дневник и да измерват наддаването на тегло. Трябва незабавно да се обадите на вашия лекар, ако качите повече от три килограма на ден. Можете също така да проверите глезените, краката и корема си за подуване, което може да е признак на оток – причинен от излишната течност, уловена в телесните ви течности.

Съвет номер три: Отдайте се на здравословен за сърцето начин на живот

Добавянето на здравословни продукти към вашата диета може да подобри състоянието на сърцето ви. Здравословната за сърцето диета се състои от много плодове и зеленчуци, постно месо, нисък прием на мазнини, риба, пълнозърнести храни, ядки, боб, растителни масла, нискомаслени млечни продукти и яйца. Всички храни с ниско съдържание на наситени мазнини и празни калории могат да помогнат за намаляване на риска от увеличаване на риска от сърдечна недостатъчност.

Съвет номер четири: Разработете добра рутина за сън

Добрият нощен сън е от съществено значение, за да поддържате тялото си здраво и да поддържате общото добро здраве. Пациентите със сърдечни заболявания са по-склонни да изпитват нарушения на съня, например дишане, прекомерен сън или безсъние. За да подобрите съня си, трябва да възприемете здравословна рутина за лягане, като се събуждате и спите по едно и също време всеки ден, поддържате стаята си тъмна и топла, стоите далеч от всички електронни джаджи и изложители със синя светлина и покривате прозорците си, така че стаята ви остава тъмно през цялата нощ.

Съвет номер пет: Взимайте редовно предписаните лекарства

Като сърдечно болен е от решаващо значение да приемате предписаните лекарства с предписаната дозировка и време. Можете да си правите напомняния, като например поставяне на бележки на вратата на хладилника, шкафа в банята или хладилника, а може и да използвате аларми като напомняне. Липсата на медицинска доза може да има сериозни последици, като влошаване на сърдечното състояние, разреждане на кръвта или внезапно наддаване на тегло.

Последно
Не пропускай