Как да защитим мебелите от дървеници и насекоми?

Дървениците и насекомите са малки паразити, живеещи в нашите домове и по специално в недрата на дървените ни мебели, унищожавайки ги поетапно и постепенно. Те се размножават изключително бързо и ако днес има един вредител, то след няколко седмици те вече ще са колония. Ето защо, за защита срещу тях е важно вземането на препарати против дървеници още в началния стадии на тяхното развитие. После борбата и защитата ще бъде твърде трудна. Какви съвети за използване на специализирани отрови и препарати за обеззаразяване и предпазване дават експертите? Как да се предотврати тяхната поява?

От къде идват дървениците и насекомите?

Това са тъмно- или светлочервеникави, малки насекоми, с големина на тялото от 3 до 4 мм. Когато обаче са наситени с кръв, размерите им се увеличават, а цветът им от жълт става тъмнокафеникъв. Тялото на дървениците е плоско и плътно, което го прави изключително здраво, дори и когато трябва да понесе товар, идентичен с човешките килограми. Тези насекоми са изключително приспособими към различни условия на живот и много бързо се размножават, което спешно налага действия за защита, когато за първи път ги забележите.

Истината е, че дървениците идват в домовете ни от улицата, влизайки през вентилационната шахта, входната врата или след прикрепването им върху дрехите ни. Съществуват дори и реални случаи на проникване през ел. контактите. Нашествието им в дома може да стане и посредством внасяне на употребявани мебели от дърво, дрехи, посещение на хора, които ги донасят и т.н.

Какви съвети за защита дават експертите?

Колкото по-навреме започне борбата с вредителите, толкова по-бързо и ефективно ще се справите с тяхното нашествие. Ето познатите варианти за борба с дървениците:

  • Химически – предвижда употребата на различни отрови и препарати за обеззаразяване и предпазване от поява на нови насекоми в дома;
  • Механичен – най-простият и лесен метод за защита, но и най-неефективният. Той предвижда механичното смачкване и унищожение на вредителите, но те често се крият на места, където са трудни за откриване, а понякога се намират в самите мебели;
  • Термичен – твърде високата или твърде ниската температура в помещението са добра защита срещу насекомите. Температурата на въздуха от 44 градуса убива възрастните насекоми за около 100 минути.

Химическата борба с вредителите всъщност е най-ефективна, тъй като се обхваща цялото помещение и всички негови ъгли и места, където могат да са се заселили неканените гости. Това осигурява и временна защита срещу тяхната повторна поява. Като превантивна мярка експертите съветват повторното лакиране на мебелите с твърд лак, който вредителите не могат да преодолеят и всъщност няма да достигнат до дървото и да проникнат в него.

Последно
Не пропускай