Как да възпитате дете оптимист – няколко лесни стъпки

Искате ли вашето дете да бъде оптимист?

Разберете какво трябва да направите, за да е успешна мисията ви.

Започвайте всеки ден с усмивка

Не очаквайте нещо да ви разсмее или да подобри настроението ви. Търсете и най-малката причина да се усмихнете сутрин. Заразете другите със сърдечност, когато разхождате кучето или пазарувате. Нека детето ви да види, че хората са лоялни и приятелски настроени.

Не се оплаквайте

Всеки може да изживее лош ден. Тогава ни се иска само да крещим, да говорим и да плачем, защото светът е подъл. Това е съвсем нормално. Но се опитайте да контролирате вътрешния си оплакващ се глас, дори и ако навън вали, ако сте прекарали зле на работа или съпругът ви е разстроен за нещо.

Детето се научава да възприема света от вас. Внимавайте да не демонстрирате единствено критика и негодувание. Опитайте се да обърнете внимание на това, което казвате.

Вместо стандартното: „Утре пак е понеделник. Просто припадам при мисълта, че трябва да ходя на работа.“

Кажете: „Утре е понеделник. Очаква ме тежък ден, така че след като се върнем от работа ще отидем на разходка и нещо сладко, просто за добър старт на седмицата.

Хвалете детето си възможно най-често

Винаги оценявайте детето си, хвалете го, когато има за какво. Дори и да е нещо дребно, кажете му какво точно ви е харесало в поведението му. За него думите на благодарност са много важни за това, че е обул обувки преди ходене или е нарисувал картина.

Чувайки похвала от майка си, самочувствието на детето расте и така се настройва оптимистично и започва да гледа с усмивка на света около себе си.

Търсете ценности във всичко

Способността да виждаме ценности във всичко, което срещаме по пътя си, е ценно и полезно нещо, което, за съжаление, губим с възрастта. Това, което е очевидно за нас, е напълно ново и вълнуващо за едно дете, защото то вижда всичко за първи път в живота си.

Така че не се обезкуражавайте, когато трябва да спрете и да гледате как минава камион, шумолящи листа по дърво или пълзяща гъсеница. Позволете му да помирише цветята, да докосне камък в тревата или да погали кучето на съседа, което щастливо тича към вашата количка. Опитайте се да покажете на детето си, че и вие сте влюбени във всичко.

Насърчавайте детето си да експериментира

Ако вашето малко дете иска да се качи на пързалката, не се обезкуражавайте, защото е висока. Помогнете му нагоре и надолу. След няколко опита то със сигурност ще спре да се страхува.

И когато му дадете нов плод, не му казвайте какъв е вкусът, просто го насърчете да го опита.

Последно
Не пропускай