Как да се справите със страха си от провал

Когато трябва да предприемем отговорна стъпка в живота или да вземем важно решение, често започваме да се съмняваме в себе си, да се изнервяме, да го отлагаме за по-късно. А в резултат на това пропускаме възможности, които биха могли да променят живота ни към по-добро. За да предотвратим това да ви се случи, решихме да ви запознаем с няколко техники, които ще ви помогнат да спрете да се страхувате от неуспехите и ще ви осигурят възможност да се чувствате уверени в способностите си.

Посочете причината за страха

Не винаги разбираме какво мотивира страха ни в действителност. Поради това ни се струва всеобхватно и неконтролируемо. За да се справите с това, трябва да отделите време и спокойно да помислите какво ви кара наистина да се страхувате. Това може да бъде страх да не бъдете съден от колега или партньор, чието мнение уважавате високо, или страх от последствията от неуспех върху вашата кариера или отношения с близките. Колкото по-подробно и разбираемо опишете всички тези причини, толкова по-лесно ще ви бъде да работите с всяка от тях по-късно.

Опишете всичко на хартия

Докато страховете са формулирани само в главата ви, вие няма да можете да се приближите до тях: винаги ще ви е останало нещо, което не сте взели предвид. Затова вземете лист хартия и напишете на ръка всичко, което сте успели да формулирате за себе си по-рано. Предимството на тази техника е, че когато предпишем проблем, важността му за нас веднага намалява. Това се дължи на конкретизирането на страха и възможността вече трезво да преценяваме реалното му въздействие върху живота ни.

Неуспехите са нещо нормално

Често сме критични към провала. Струва ни се, че това веднага ни характеризира негативно като личност, говори за нашата безполезност и неспособност да поемем контрол над ситуацията. Но това не е така, всеки търпи неуспехи. Друг е въпросът, как се отнасяме към тях. Ако човек е вътрешно силен, той не се страхува да прави грешки, защото познава себе си, познава своите слабости и силни страни и може, след като анализира всеки провал, да направи правилните изводи, за да използва този опит с полза в бъдеще. Затова се опитайте да третирате неуспеха като вид „зона на растеж“, където можете да се развивате и да научавате нови неща.

Осъзнайте важността на вашите желания

Страхувайки се да предприемем отговорна стъпка, ние самите се лишаваме от всякакви възможности за промяна. Помислете си колко много неща биха могли да бъдат различни в живота ви, ако не бяхте отложили някой важен разговор, предложение или друго. Само си представете величината на положителното въздействие, което всички стъпки и решения, които не сте вземали преди, биха могли да окажат върху живота ви. И помислете, струва ли си такава цена баналния страх от провал?

Последно
Не пропускай