Как да се отнасяте с лошите колеги

Всеки един човек може да не се хареса на своите колеги, да не се вписва в колектива и в краен случай да стане жертва на психически тормоз на работа.

Тук има едно голямо НО – само ако той позволи.

Първо нека да ви припомним: вие сте на работа за да работите, а не да се обичате и харесвате с колегите.  Ако попаднете в такава ситуация с каране ще станете трън в очите на другите, а с мълчание ще навредите на психиката си, затова е добре да научите как да се отнасяте с лошите колеги.

Спокойна усмивка

Спокойствието побърква и убива намеренията на враговете! 

Каквото и да става, дори и безсмислено да ви обвиняват или да ви правят забележки за несъществени грешки, реагирайте спокойно и с усмивка. „Да, сега ще погледна какво е станало“ – това е отговорът, който трябва да получат лошите колеги, които обичат да се заяждат за дребни неща. Няма нужда от емоции и драми. Няма смисъл да крещите, да викате и да се обяснявате.

В началото е трудно да бъдете сдържани, но след време ще станете по-спокойни и невъзмутими и няма да има нещо, което да ви попречи по пътя към успеха. Трябва да бъдете спокойни и да не придавате голямо значение на злите езици на работа, ако искате да оцелеете.

Състезавайте се само със себе си

Дори да работите на процент и всяка една сделка да е важна за вас не играйте мръсно и подло. Знаем, че конкуренцията ви мотивира и предизвиква да търсите нови трикове, за да успеете да спечелите повече пари,  но не правете лоши неща на колегите си. Ако работите в екип, всеки си има задача, така че свършете си вашата работа добре за да се докажете, а не мерете силите си с другите колеги.

Състезавайте се само със себе си и успехът ще бъде гарантиран!

Здравословна дистанция

Помислете да не би вие да сте в групата на въпросните лоши колеги, който дразнят всички и постоянно критикуват, защото си мислят, че те са най-добри. Ако се бъркате в работата на колегите и постоянно ги критикувате много ясно, че сте всезнаещия колега, който ги дразни. Дръжте се така, както искате да се отнасят с вас и няма да си създавате излишни проблеми. Въпроси, шеги и приказки – само в рамките на нормалното. Понякога е добре да премълчите и да не споделяте личните наблюдения.

Създайте и спазвайте здравословна дистанция на работното място. И колкото по-далече сте от клюките и интригите, толкова по-удовлетворени ще се чувствате на работа.

Последно
Не пропускай