Как да се откажем от сладкото

Отказът от сладко е твърде голяма жертва за повечето хора. Изисква мотивация, подкрепена с добри факти. И все пак – спокойно, защото не е нужно да се отказвате напълно от сладкото. Просто не бива да се злоупотребява. Мнозина вече са изпитали последствията от яденето на голямо количество сладко и след като са осъзнали всички щети, искат да се отърват от тази зависимост. Да, това е зависимост.

Тялото ни произвежда така наречените „хормони на щастието“ – серотонин, ендорфини и други необходими хормони, които ни помагат да се чувстваме успешни, щастливи и здрави. Тези вещества се произвеждат в определено количество, но при стрес те не са достатъчни. Тогава човек търси друг вариант – най-често сладкиши.

Ако нямаме достатъчно „хормони на щастието“ в тялото си, тогава се чувстваме нещастни и раздразнени. Точно в такива моменти жадуваме за сладко. Това е напълно оправдано, тъй като сладкишите са най-бързият начин да набавим ендорфини и серотонин, произвеждани в тялото ни. Какво да правим тогава?

Съществуват други добри алтернативи и сега разгледаме няколко от тези опции.

Двигателна активност

Именно спортът, включително и фитнес или други видове двигателна активност, допринасят за производството на „хормони на щастието“. И не само, че няма неприятни промени във фигурата, а точно обратно. Спортуването или просто сутрешната гимнастика ще повиши настроението ви и ще предотврати отлагането на мазнини. След тренировка във фитнеса или след спортни танци, настъпва еуфория. Доказано е, че 30 минути упражнения подобряват настроението за поне 2 часа. Какъв по-добър заместител на сладките храни от това?

Музика

Музиката също  помага за подобряване на настроението, отново поради повишаването на нивото на „хормоните на щастието“ в кръвта. По време на пеене участват много системи на тялото, това всъщност е психофизиологичен процес. От една страна, това е удоволствие чрез възприемане на приятна за ухото музика, въздействаща на физическото ни тяло чрез звукови вибрации, от друга – отново е физическа активност. Така че, вместо да ядете торта, изпейте нещо от сърце. Изобщо няма значение дали можете да пеете или не – важното е вие да ​​се наслаждавате на процеса. Пейте заедно с любимия си изпълнител и вашето добро настроение е гарантирано.

Смях

Интересното е, че смехът , също влияе върху производството на серотонин. Гледайте на живота с оптимизъм и успехът ви очаква. Всяка победа също влияе на нивото на серотонин и ендорфин в кръвта, а оттам и на положителното ви отношение.

Замяна на „грешното сладко“ с натурален продукт

Има прекрасни сладки плодове, пресни и сушени. И друг прекрасен вариант – мед. Всичко това е много по-полезно вместо тортите и сладкишите. Ако изядете само  едно блокче шоколад, което е напълно достатъчно за тялото (70% 40 грама на ден), настроението ще се подобри и колкото по-добро е настроението, толкова повече се произвежда този хормон. Така че не е нужно да се отказвате напълно от сладкото, просто помислете какво и колко можете да ядете.

Медът е сладък и силно ароматен пчелен продукт. Усвоява се от тялото на 100% и, което не е маловажно, не се отлага като мазнина. Също така съдържа огромно количество аминокиселини, витамини, ензими, микроелементи и други полезни за организма. Медът не само подобрява настроението ви по очевидни причини, но също така повишава имунната ви система.

Кажете „не“ на простите въглехидрати

Простите (или бързите) въглехидрати се усвояват почти мигновено от тялото и това рязко повишава нивото на захарта в кръвта, а оттам и освобождаването на инсулин в голяма степен. Инсулинът от своя страна намалява захарта и я превръща в мазнини. Ако поради спад на захарта, понякога под нормата, настъпи въглехидратно гладуване, човек иска сладко.

Най-вредните храни включват торти, сладкиши, конфитюри и всичко, което съдържа бяла захар. Но тялото все пак се нуждае от въглехидрати, така че не трябва напълно да го отказвате от тях. Плодове, сушени плодове, мед – всичко това трябва да присъства в диетата.

Затова яжте сладко с удоволствие, спортувайте, пейте с висок глас от сърце, усмихвайте се повече и бъдете здрави!

Последно
Не пропускай