Как да се отървете от песимиста в себе си и да станете щастлив човек

Песимист е човек, който постоянно мрънка, вижда всичко в черна светлина, страхува се от всичко ново. Да бъдеш такъв, според лекарите, е вредно не само за самата личност, но и за хората около нея. На първо място, песимистите си вредят сами на себе си, защото вечно лошото настроение е сигурен път към разрушаване на здравето. А на другите около тях – душа да им е яка!

Както отбелязва психологът Стивън Котлър, автор на бестселъра на Ню Йорк Таймс „Изкуството на невъзможното“, хората по своята същност са склонни да стават все по-песимистични с напредване на възрастта. Как да се справим с това?

Защо хората стават песимисти?

Факт е, че с възрастта хората променят мотивацията си. От стремеж към постигане на цели, към стремеж за спестяване на силите.  Всъщност, няма нищо ново в това. „Всичко, което виждаме и с което се сблъскваме около нас, всъщност се формира до голяма степен от нашите собствени страхове или надежди“, казва Котлър.

И в един момент мозъкът преминава в режим на минимизиране на риска. Всъщност, за разлика от безразсъдния младеж, ако сте в напреднала възраст вие вече имате какво да губите – семейство, позиция в обществото, дом, кола и т.н. Не сте склонни да изтървете дивото, за да гоните питомното.

Няма лошо, че възрастните хора са по-малко склонни към риск, казва Котлър, защото имате нещо, на което много държите. Но когато по принцип спирате да си поставяте цели в живота, парализирани от страха от провал, трябва да се борите с него.

Какво означава да бъдеш оптимист?

Спомнете си анекдота: оптимистът казва: „Всичко ще бъде наред!“, а песимист тъжно уточнява: „За кого?“

Според Котлър, да си оптимист не означава да подсвирваш смешни песни и да се кикотиш дори в трудна житейска ситуация. Оптимист е човек, който създава положителни обяснения за случващото се с него и света около него.

Например, на работа ви е предложена нова позиция, имате голям клиент.

Ако сте песимист, веднага отдавате това на случаен късмет.

Оптимистът е склонен да погледне на това  от другата страна: фактът, че упоритата работа рано или късно бива възнаградена. Тук няма късмет, а просто логична закономерност!

Знаейки всичко това, можете да преборите песимиста в себе си.

Последно
Не пропускай