Как да се отървете от навика да хапете устните си

Хапането на устни се счита за лош навик, към който са склонни както възрастни, така и деца. Нека разгледаме по-отблизо какво кара хората да правят това, а също и да назовем ефективни методи за премахване.

Причините

Хапането на устните се счита за психологически проблем. По правило хората правят това, когато са притеснени или неуверени в себе си. Психолозите отбелязват, че тези, на които в детството им липсва любов и внимание, хапят устните си. Възрастните правят това най-често, когато изпитват стрес в ежедневието. Някой гризе ноктите си, друг човърка пъпки, а трети – хапе устните си. Това поведенческо разстройство се нарича дерматиломания или невротична екскориация. И според статистиката 5,4% от хората в света страдат от дерматиломания и най-вече жени и тийнейджъри.

Друга причина за това могат да бъдат заболявания на стомашно-чревния тракт. Така че кора на устните и плака върху лабиалната лигавица сигнализират за възпалителни заболявания на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника или тънките черва. За да определите заболяването, трябва да посетите гастроентеролог.

Ефекти

Хапането на устни на обществени места не е много приятно, а някъде дори неприлично.

Освен това устните след това изглеждат неестетично и постоянно кървят и се напукват. Има и висок риск от инфекция, възпаления и дори херпес. Също така устните с рани усещат остро спада на температурата, пикантна, солена и кисела храна.

Поради прехапването на устните се появява постоянно чувство за вина пред себе си и срам пред обществото, което носи със себе си нови психологически проблеми.

Появяват се мимически бръчки около устните, което е голям проблем, особено за жените.

Начини да се отървете от този навик

Балсами за устни

Поставяйте балсам, гланц или вазелин за устни на всеки час. Така ще се погрижите за себе си, а ароматът ще бъде нещо като напомняне, че не трябва да прехапвате устните. Може да помогне и яркото червило. Ще спрете да хапете устните си, за да не развалите грима си.

Дъвка

Можете да замените този вреден навик с дъвчене на дъвка. Струва си да изберете без захар, за да не навредите на зъбите си. Това е особено ефективно, ако хапете не само устните, но и бузите си. Използвайте винаги дъвка в стресови ситуации.

Някои съветват да се смучат твърди бонбони, но те са с високо съдържание на захар.

Йога и дихателни упражнения

Тъй като прехапването на устни е психологически проблем, трябва да помислите за психическото си здраве. Дихателните упражнения помагат за бързо и ефективно отпускане. И можете да ги изпълнявате по всяко време незабелязано от другите.

Помощ от психолог

Психолог или психотерапевт може да ви помогне с такъв труден проблем. За да направите това, не е необходимо да ходите лично, днес има много такива услуги и онлайн.

Помощ от семейството и приятелите

Струва си да признаете на близките си, че изпитвате дискомфорт и искате да се отървете от вредния навик. Те определено ще ви подкрепят и ще ви спрат, когато неволно започнете да хапете устните си.

 

Последно
Не пропускай