Как да се грижим за спортното бельо и облекло

Независимо дали тренирате всеки ден, или тепърва започвате, трябва да знаете как да се грижите правилно за спортното си бельо. Прочетете следващите редове, за да разберете как да перете и сушите спортното си облекло, така че то да запази специфичните си свойства възможно най-дълго.

Подготовка преди пране

За да разберете при каква температура да перете дрехите си, погледнете етикетите. Ако сте от хората, които не обичат етикетите по дрехите си, не забравяйте да ги снимате с телефона си преди да ги отрежете. Така няма да пропуснете ценна информация от производителя за това как да перете дадените продукти. Възможно е някои артикули изобщо да не се перат в пералня, а други да се перат само със студена вода. Ако дрехите ви имат ципове, не забравяйте да ги закопчаете преди пране, за да не повредят други дрехи в пералнята. И накрая, не забравяйте да обърнете дрехите си наопаки, за да предпазите цветовете и щампите им от увреждане.

Торбичките за пране са страхотно решение за прането на бельо в пералня. Използват се особено много при прането на сутиени и със сигурност ще запазят спортните ви сутиени в страхотно състояние. Те предпазват чашките, банелите и кукичките на сутиените от агресивната центрофуга и предотвратяват закачането на сутиените по други дрехи. Перете дори леките си спортни сутиени без банели в мрежичка за пране, въпреки че те не са толкова взискателни. За да избегнете попадането на дребно бельо в помпата на пералнята ви, препоръчваме да използвате торбички за пране и при прането на мъжко и дамско долно бельо като класически бикини, мъжки боксерки и прашки.

Какво следва?

Какво следва след като подготвим дрехите си за пране? Настройте температурата на пране според инструкциите на производителя. Но никога не превишавайте 40 °C. Функционалното спортно облекло е деликатно и високите температури са вредни.

Ако току-що сте се върнали от тежко състезание или тренировка на открито, гледката на мръсно, потно пране със сигурност ще ви изкуши да добавите още прах за пране, но не го правете. Пералната ви машина може да не успее да разтвори праха, а остатъците от него ще останат по дрехите ви след изпирането. Накиснете много мръсните дрехи в топла вода и перилен препарат за около час преди да ги изперете в пералнята. След това добавете накиснатите дрехи към останалото пране в пералнята и я стартирайте.

А на коя програма да перете? Не забравяйте да изберете програма за спортно или деликатно пране, ако пералнята ви има такава, но внимавайте да не превишите препоръчителната температура на пране. Задължително забравете за омекотителя. Той би нарушил еластичността на влакната и би „запушил” материите, което би довело до неотвеждане на потта далеч от тялото при тренировка.

Колко често да перете спортното бельо? 

Интензивността на прането зависи много от материала на спортното бельо и облекло.

Естествени материали – памук, мериносова вълна, бамбукови влакна. Те не изискват толкова много грижи, така че просто оставете бельото си да се проветри на чист въздух след спорт. Разбира се, това не означава, че не трябва да го перете, а само че не е необходимо да го хвърляте в пералнята след всяка тренировка. Определено не оставяйте мръсно или миришещо бельо да лежи наоколо. Потта и мръсотията могат да се утаят във влакната на дрехите.

Изкуствени материали – полиестер, полиамид, найлон. Тези материи са по-взискателни в сравнение с естествените. След тренировка дрехите трябва да отидат направо в пералнята. Проветряването не би било от полза в този случай, дори напротив. Дълго утаяващата се пот би могла необратимо да разруши влакната на дрехите ви. Затова не бива да оставяте дори фукнционалния си дамски клин неизпран след тренировка. При функционалното бельо и облекло от синтетични материали запомнете: Колкото пъти тренирам, толкова пъти пера.

И сушенето има своите правила

Никога не използвайте сушилня, тя може да увреди уникалните влакна на спортното ви бельо и то да загуби своите качества. Същото важи и за сушенето директно на горещи повърхности. Вместо това окачете прането на закачалка вкъщи или навън. Ако изберете последното, избягвайте сушенето на пряка слънчева светлина, което може да доведе до избледняване на цветовете.

Друг важен момент, който не трябва да пропускаме: Никога не гладете функционалното бельо, особено това от изкуствени материи.

Последно
Не пропускай