Как да се грижим за кожа с разширени пори

Разширените отвори на мастните жлези не изглеждат естетично, а освен това могат да доведат до образуване на черни точки и пъпки. Обикновено се появяват около носа, челото, брадичката и бузите.

Склонността към разширени пори на кожата може да е генетично обусловена и най-често засяга хора с мазна или комбинирана кожа. Появата им се дължи и на грешки в ежедневната грижа за кожата, липсата на слънцезащитни продукти и неправилно подбрана козметика, която изсушава кожата.

Порите на кожата са естествен елемент от нейната структура, който помага за регулиране на правилната телесна температура и подпомага процеса на изхвърляне на токсините, които се отстраняват заедно със себума. Порите на кожата се разширяват поради натрупване на себум, лющен епидермис и нечистотии: прах, мръсотия, остатъци от козметика. Запушването на порите не само ги прави по-видими, но също така може да доведе до появата на черни точки и влошаване на лезиите от акне. Съдържанието, разположено в порите на кожата, се превръща в благоприятна среда за бактерии, чието размножаване насърчава развитието на възпаление.

Разширени пори – причини

  • Генетично обусловено прекомерно производство на себум
  • Появата на акне
  • Липса на цялостно ежедневно почистване на кожата
  • Използване на изсушаваща и запушваща козметика
  • Не използване на слънцезащитен крем

Грижа за кожа с разширени пори

Почистването на кожата е важна част от ежедневната грижа за акне и мазна кожа. Вечерното дегримиране ви позволява да премахнете остатъците от цветна козметика и мръсотия, натрупана през деня. Все пак си струва да запомните, че себумът се произвежда и по време на сън и излишъкът му трябва да се отстрани, когато почиствате кожата сутрин.

След почистване на кожата всеки ден си струва да нанесете тоник за лице. Действието му възстановява правилното pH на кожата и затваря порите. Поддържането на оптимално за кожата pH предпазва от увреждане на хидролипидната обвивка, повишено производство на себум и бактериални инфекции.

Освен това кремовете за грижа за мазна и склонна към акне кожа спомагат за свиването на разширените пори. Ако дневният крем за лице не съдържа UV филтър, отделно върху кожата трябва да се нанесе козметичен продукт със слънцезащитен крем, който ще предпази кожата от вредното въздействие на UV радиацията.

Струва си да допълвате ежедневните си ритуали с пилинг поне веднъж седмично, което ще помогне за премахване на мъртвите епидермални клетки и ще почисти старателно порите. Освен това подготвя кожата за последващи разкрасителни процедури.

За да избегнете бактериални инфекции и да предпазите кожата от развитие на възпалителни промени е необходимо да обърнете повече внимание на хигиената: по-често сменяйте спалното бельо, почиствайте четките за грим, сменете кърпите за подсушаване на кожата на лицето.

Последно
Не пропускай