Как да създадем зеленчукова градина – първи стъпки.

Има много начини да започнете своята първа зеленчукова градина, но не всички са достатъчно практични. За начинаещите градинари, които се стремят да получат знания и умения бързо, е важно да открият онези съвети, които комбинират минимлани познания в материята, нагледни обяснения. Градинарството е изкуство на търпението, то трябва да се практикува с разбиране на природата и в хармония със света. Как да създадем своята първа зеленчукова градина? Ето нашите препоръки:

Разбира се, съвсем наивно е да смятаме, че градинарството е съвсем примитивно занимание, което е изцяло в ръцете на природата. Не всяка площ е подходяща за градината, но има един основен фактор при търсенето и това е слънцето. Големината на градината e друго важно условие, за което е добре да помислите наистина сериозно. Като за начало отделете пространство само за основните култури.

Подготовка на почвата

Стъпка 1: Обръщане на горния почвен слой

Шансът да попаднете не перфектно обработена почва, подходяща за садене на зеленчуци е под едно на милион. Затова е необходимо да започнете с най-трудоемката част, а именно, обръщането на горния почвен слой. Нужна ви е права лопата, с която да копаете. Но предварително трябва да са отстранени камъни и боклуци. Най-лесно копаенето се прави на редове, затова започнете от някой от ъглите на градината. Не бързайте, много важно е да не остане необърнато място.

оранжерия Gardenway.bg – Тунел от фолио с метална рамка

Стъпка 2: Променете почвата

След като горният слой е размесен (някои специалисти препоръчват направо да бъде отстранен. Това става като вместо да обръщате почвата, направо да я слагате в количка и да я извозвате извън градината), настъпва време за „зареждане“ или наторяване. Можете да използвате тор или компост, който се разстила върху рохката почва. Изборът на правилните субстанции е добре да бъде направен след консултация със специалист.

Стъпка 3: Последно обръщане

За някои опитни градинари тази стъпка е излишна, но не пречи отново да размесите двата слоя, за да се получи максимално хомогенна маса. Големите буци трябва да се разтрошат с лопата, с ръка или с търмък, който ще използвате за заравняване на площта.

И така, време е за избор на зеленчуците, които ще растат във вашата първа градина. Това не толкова лесни, колкото ви се струва на пръв поглед. Ето защо сме направили този полезен списък:

  • Култури, които се садят от семе: маруля, морков, репичка, ряпа, пащърнак, манголд, цвекло, боб, лятна тиква, зимна тиква, тикви, краставица, царевица, зелена салата, зеле, спанак, кейл
  • Култури, които се садят от разсад: домати, патладжани, чушки, броколи, босилек, брюкселско зеле, артишок, карфиол, чери домати
  • Култури, които се садят от грудка: картофи, чесън, лук, аспарагус, ревен

Ако започвате в началото на пролетта с първата си зеленчукова градина, препоръчваме ви студоустойчиви зеленчуци като моркови, репички, спанак, салати, марули, грах, бакла, различните видове лук.

градинска оранжерия Gardenway.bg – Поликарбонатна оранжерия Canopia-Palram

Предимството на отглеждане на зеленчуците в пластмасови тунели

За сте сигурни, че първата ви продукция ще бъде успешна, насочете се към пластмасовите тунели. Вижте тук: https://gardenway.bg/oranzerii
Те са отлична бюджетна алтернатива на скъпите оранжерии, като предлагат не по-малка защита. Ето защо да ги изберете:

– Културите растат по-бързо по-рано и са по-големи

– Предлагат се широка гама от размери

– Абсорбират слънцето и постигат най-продуктивно покълване и пролетни температури на отглеждане две до шест седмици преди откритата градина според вашето местоположение

– Предпазват растящите растения от дъжд, слана, сняг, градушка и буря и следователно позволяват отглеждането на повече есенни, зимни и ранни пролетни култури

– Монтират се лесно и могат да издържат десетилетия
Защитете своята първа зеленчукова градина с пластмасови тунели и наблюдавайте спокойно как расте продукцията.

Градинарството е истинска терапия, която носи спокойствие, а и изключително удовлетворение от готовата продукция. Не колебайте и ни потърсете за повече съвети.

Последно
Не пропускай