Как да съхранявате консервирани краставици и ако са мътни, могат ли да се ядат

Консервираните за зимата краставички радват окото на всяка домакиня. Но какво да правим, ако в бурканите се появи мътна утайка, капачките започнат да се подуват и да се изстрелват от бурканите?

Защо консервираните краставици стават мътни и могат ли да се ядат?

Правилно извършеното консервиране на краставиците им осигурява дългосрочно съхранение – до две години. Но понякога, изглежда, всички необходими условия са изпълнени, но в бурканите с краставици все още се появява мътна утайка и те започват да експлодират.

Консервираните краставици може да не се съхраняват добре в буркани поради няколко причини:

  • Лошо измити и недостатъчно стерилни буркани или капачки
  • Нискокачествени, меки или понякога развалени краставици
  • Използването на краставици от различни сортове в един буркан
  • Използването на салатни сортове краставици
  • Твърде плътно пълнене на буркани с краставици
  • Грешка в рецептата за консервиране
  • Нарушаване на консервационната технология
  • Използване на йодирана сол за консервиране

Както можете да видите, има много причини за мътността на консервираните краставици.

Освен това, важни са и условията за съхранение на готовите консервирани краставици. Бурканите трябва да са на хладно място, далеч от печки и пряка слънчева светлина. Консервираните краставици могат да станат мътни поради високи или променливи температури.

Как да спасим консервирани краставици?

Ако бурканите с консервирани краставици показват признаци на помътняване в рамките на три дни след приготвянето, можете да опитате да ги спасите просто чрез повторно консервиране.

За да направите това, краставиците се изваждат от буркани, измиват се  и след това се изплакват в солена вода в размер на 30 g сол на 1 литър вода и отново се поставят в студена вода за около 20 минути.

В същото време саламурата се отцежда от бурканите и се вари на два пъти по 15 минути. След това бурканите се измиват и стерилизират повторно, капачките се измиват старателно.

Краставиците се поставят в подготвени буркани, заливат се с гореща саламура и се добавя една чаена лъжичка оцет към трилитров буркан.

След като изстинат се прибират на хладно.

В процеса на охлаждане не забравяйте да обърнете бурканите с главата надолу и да ги увиете в топла кърпа – това ще намали риска от експлозия.

 

Какво да правим с краставиците, ако бурканите са започнали да експлодират?

Ако е минало много време след консервирането и има признаци на мътност в бурканите с краставици, трябва просто да изчакате. Понякога в рамките на няколко дни саламурата отново става прозрачна.

Има и друг начин за запазване на консервирани краставици. За да направите това, отворете всички буркани, изсипете саламурата от тях, залейте краставиците с вряща вода и оставете за 5 минути. След това източете водата и пригответе нова саламура, като увеличите количеството оцет.

Напълнете краставиците със саламура, изчакайте 5-10 минути, навийте бурканите, обърнете ги върху капака и ги увийте, за да изстинат. След като бурканите се охладят, приберете ги на хладно място.

Последно
Не пропускай