Как да разпознаем емоционално незрелия човек

За емоционално зрелите хора не е трудно да сдържат емоциите си. Те могат спокойно да се обърнат към непознати за помощ, ако ситуацията го изисква.

А как постъпват незрелите хора? Най-вероятно те ще се скрият зад гърба на своя отговорен спътник. Ниската емоционална интелигентност не позволява на човек да прояви сдържаност, да поеме отговорност и да даде отговор за действията си. Какво да направите, ако вашата половинка непрекъснато прехвърля отговорностите си върху другите?

Емоционално незрели индивиди са склонни да накърняват и унижават. Това обикновено се случва чрез груби и саркастични забележки. Основната им цел е да променят възприятието за реалността на жертвата си и да я накарат да повярва на думите им.

Намирайки се в постоянно унизено състояние, човек започва наистина да вярва в случващото се и да вижда всичко през очите на своя насилник.

Веднага щом се появи усещането, че партньорът ви се опитва да ви убеди в несъстоятелност и аномалия, трябва незабавно да реагирате. Защото може да продължи с години и напълно да ви пороби.

В критична и трудна ситуация човек иска да чуе думи на подкрепа, участие, съчувствие. Инструкции, упреци и натякване за предишни предупреждения са напълно излишни. Човек, който е емоционално незрял, определено ще се възползва от ситуацията, за да подчертае своята далновидност, авторитет и предвидливост. Самоутвърждаването чрез нечии грешки е много характерно за незрелите хора.

Психолозите смятат за нормален инстинктът за самосъхранение. Този механизъм предпазва нервната система от претоварване. Незрелите индивиди обаче трябва да се защитават срещу целия свят като цяло. Във всеки конфликт те виждат нарушаване на права и свободи. Всяка забележка и критика предизвиква цяла буря от емоции. Една зряла личност може да намери сили да се извини, но незрялата никога няма да признае грешките си, още по-малко да се извини.

Демонстрирането на слабост или уязвимост става невъзможно за незрелиия човек. Най-вече той се страхува да покаже своята неадекватност във всяка ситуация. Стресът, негативизмът, несигурността, които се натрупват от ден на ден, водят до пренапрежение. В резултат на това се появяват нервни сривове, депресия, алкохолизъм.

Ако партньорът се отдалечи от опитите да говори чистосърдечно, ако избягва откровеността и държи всичко в себе си, това може да доведе до сериозни проблеми в двойката. Изграждането на взаимоотношения в такава атмосфера е много трудно.

Последно
Не пропускай