Как да различим мигрена от лек инсулт

Някои от често срещаните симптоми на инсулт са подобни на тези при други заболявания, отбелязват лекарите. Например, по време на пристъп на мигрена могат да се появят усещане за изтръпване  и говорни проблеми.

Според статистиката всяка година около 16 милиона души страдат от инсулт. В същото време признаците на това смъртоносно състояние често наподобяват мигрена, която също засяга милиони.

Според лекарите, в случай на инсулт е важно да се действа възможно най-бързо: трябва да потърсите първа помощ при първите симптоми.

Признаците на инсулт (както и преходна исхемична атака, мини-инсулт, чиито симптоми изчезват в рамките на един ден) са:

  • Слабост в крайниците
  • Проблеми с говора
  • Лицето е изкривено – появява се изразена асиметрия
  • Изтръпване на различни части на тялото – ръце, крака, устни

След като пациент със съмнение за инсулт бъде докаран в болницата, лекарите спешно провеждат преглед. Преди всичко, обръщат внимание мозъка и търсят повреди, характерни за инсулт – кръвен съсирек или кървене. Освен това лекарите проверяват и състоянието на кръвоносните съдове и като цяло правят заключения за нивото на риска от сърдечно-съдови заболявания. Ако всичко изглежда нормално и симптомите изчезнат бързо, може да се изключи инсулт или ТИА.

Бърз тест за инсулт

Чертите на лицето стават асиметрични – това е особено очевидно, ако помолите човек да се усмихне.

Човек с инсулт има силна слабост в крайниците, понякога дори не може да вдигне ръката си.

Болният не разбира чуждата реч и самият той говори трудно.

Чувствителността изчезва, някои части на тялото остават вцепенени.

Някои от симптомите на инсулт наистина могат да имитират мигрена, като изтръпване и проблеми с говора. Във всеки случай, ако усетите  такива симптоми, трябва незабавно да потърсите помощ от лекар.

По-добре е да играете на сигурно и да се подложите на преглед в болница възможно най-скоро, където лекарите ще разберат дали е мигрена или инсулт.

Последно
Не пропускай