Как да разберете, че ви завиждат: 4 почти незабележими знака

Завистта е едно от най-неприятните чувства, които човек може да изпита. В повечето случаи тя унищожава предимно човека, който завижда на приятел, познат или колега, но често се случва негативното да се пренесе и върху жертвата на тази завист. Тогава вече е необходимо да се реши проблема със завистливеца, който може да повлияе изключително неблагоприятно на кариерата и като цяло на живота ви. Психолозите са описали най-важните точки, които ще ви помогнат да разберете, че ви завиждат.

Получавате фалшиви комплименти

Като правило усещането на неискреността е доста лесно – завистникът не пести похвали и често не се съобразява с никакви граници. В същото време много бързо ще научите, че зад гърба ви същият точи човек не пропуска възможността да омаловажи вас и вашите постижения. Но няма смисъл да говорите с него и да му кажете, че сте наясно с двойна игра – завистливият човек е много хитър и ще отрече всичко, а вие ще се окажете в глупава позиция. Действайте директно само когато сами сте хванали завистника „в крачка“.

Завистниците няма да общуват с вас, когато успеете

За такива хора е трудно да преглътнат нечий чужд късмет. Те винаги чакат момента, в който ще се спънете, за да бъдат близо и да ви довършат напълно. Най-често подобни истории се случват в работен екип, но също така никой не е имунизиран от подобно отношение и в личния си живот. Бъдете внимателни. Веднага щом постигнете забележими резултати, вашият недоброжелател ще се оттегли на заден план – няма как да не забележите това.

Той ще ви имитира

Друга „аларма“ е, че завистливият човек ще повтаря това, което правите вие. Колкото повече се откроявате от другите колеги или приятели , толкова повече внимание ще ви обърне завистникът. Може да забележите, че изведнъж някой от вашето обкръжение е възприел начина ви на говорене, обличане или дори подход към работата. Не бързайте да се радвате, че сте модел за подражание, най-често това е човек, който тайно не ви харесва, а имитацията му е просто начин да постигнете същото ниво на успех като вас.

Завистникът ще даде „полезен“ съвет

Най-неприятното нещо, което може да се случи с дълга връзка със завистлив човек, е нарушаване спокойствието на обичайния ви живот. Ако позволим на такъв човек да се приближи твърде много до нас, това може да е много опасно. Веднага щом човек разбере, че сте готови да го изслушате, той ще се преструва с всички сили, че иска да ви помогне, и ще избере най-болезнените теми за вас. Точно в този момент е важно да не си позволявате бъдете заблудени и да не вярвайте сляпо на всичко, което ви се казва. Винаги вземайте решенията си въз основа на собствения си опит и интуиция, а не под влиянието на други хора.

Последно
Не пропускай