Как да прочистим червата

Безпроблемното функциониране на червата определя добрия имунитет и по-доброто благосъстояние на тялото ни. Лошите хранителни навици могат да доведат до натрупване на хранителни остатъци в червата, което води до неприятни заболявания като газове, болки в корема и запек.

Прочистване на червата

Ефективното функциониране на тънките и дебелите черва е не само гаранция за благополучие. Трябва да се помни, че нелекуваните заболявания на храносмилателната система могат да причинят сериозни заболявания, които застрашават здравето и дори живота.

В червата се натрупват несмлени остатъци от храна, отпадъчни продукти, газове, токсини и фекални отлагания, а в някои случаи и фекални камъни. Тялото има способността да прочиства червата самостоятелно, но при определени обстоятелства процесите на детоксикация се нарушават. Това се случва главно, когато използваме нездравословна диета (пълна с високо преработени продукти), не се грижим за правилната хидратация и правилната доза упражнения.

Здравословна диета за прочистване на червата

Много добро решение е редовното хранене с добре балансирана, здравословна диета за прочистване на червата. Достатъчно е да въведете в диетата си няколко продукта, които ще подпомогнат функционирането на червата и ще възстановят редовността на изхожданията.

Фибри

При елиминирането на отлагания и фекални камъни, голяма роля играят фибрите, които се състоят от целулоза, лигнин и хемицелулоза. Това са съставки, които улесняват почистването на червата от отлагания – действат като четка, която измита остатъците от храна и по този начин намалява образуването на остатъчни фекални маси. Храните, богати на фибри, включват: семена (ленено семе, семена от чиа), зърнени храни (елда и ечемик), кафяв ориз, овесени ядки, пресни зеленчуци и плодове, ядки. Вашата диета трябва да включва пресни ястия и здравословни закуски като плодови и зеленчукови смутита с ленено семе.

Пробиотици

Чревната флора също трябва да се поддържа с пробиотици. Пробиотиците (млечнокисели бактерии) имат положителен ефект върху храносмилателната, имунната и пикочно-половата система. Те показват антибактериални, стимулиращи и укрепващи свойства. Естествените пробиотици участват в храносмилателните процеси – те ви помагат да усвоите хранителните вещества от съдържанието на храната. Така подпомагат прочистването на червата – всички процеси протичат естествено и без смущения. Източникът на естествени пробиотици в диетата са, наред с други, ферментирали млечни продукти и силаж.

Правилна хидратация

Редовната хидратация на тялото също ще помогне за прочистване на червата. Консумацията на правилното количество вода подпомага метаболитните процеси в организма. Водата пречиства организма и прави фекалните маси по-лесни за образуване и изхвърляне от тялото (без да остават под формата на отлагания).

Движение за здраве и благополучие на червата

Чревната перисталтика се стимулира и от физическа активност. Достатъчно е да спортувате редовно (2-3 пъти седмично) и да увеличите спонтанната активност през деня (например да изберете стълби вместо асансьор), за да забележите подобрение във функционирането на храносмилателната система. Запомнете – ако увеличавате физическата си активност, въведете повече вода в диетата си.

Последно
Не пропускай