Как да преживеем развод и да повярваме отново в любовта

Оженили сте се по взаимна любов, положили сте клетва за вярност един към друг и сте си обещали да сте заедно в скръб и в радост, в богатство и бедност. Но ето, че са изминали няколко години и осъзнавате, че вече не можете да бъдете заедно.

Може би причината за това е банална – изневяра или може би нещо друго, с което, уви, не искате да се примирите. Можете да намерите изход от всяка ситуация и понякога разводът е последният от тях.

Кой казва, че семейният живот ще бъде безоблачен и лесен? Не, семейството изисква доста работа и поемане на отговорности, които се оказват непосилни за мнозина. Ако сте на прага на развод и няма връщане назад, тогава тези съвети ще ви помогнат да преодолеете по-леко този тежък период.

Според статистиката на психолозите в Европа и САЩ 95% от разводите се случват по инициатива на жената. Те взимат крайното решение дълго време и идва съзнателно стигат до изводът, че то е единственото възможно. След развода мъжът започва нова връзка по-бързо, а жената – не.

С какво може да се сравни разводът?

За много двойки емоционалният развод е сравним със смъртта на любим човек. Защото след като сте живели с човек, дори и само няколко години, вие се привързвате към него и го смятате за наистина скъп, а когато дойде време да се разделите, чувствате истинска празнота в душата си. Разбира се, времето лекува. Но не винаги става бързо и не винаги годините успяват да излекуват всички рани.

Какви емоции изпитва човек по време на развод?

Повечето хора изпитват различни емоции, които могат да бъдат разделени на няколко етапа. Това е доста дълъг процес и всеки, който е предприел стъпки по развод, би искал бързо да премине през тази неприятност и да се върне към пълноценния и нормален живот.

Първият и най-труден етап е периодът, когато човек категорично отказва да приеме ситуацията. Просто не иска да осъзнае, че семейството е разбито. Струва му се, че предстои да се прибере от работа, да каже мили думи и всичко да си дойде на мястото. Това обаче не се случва. В тази ситуация трябва да се принудите да приемете истината и да се справите с настоящата ситуация.

Вторият етап, който следва, след като човек все пак осъзнае цялата трагедия и реалност, е периодът на емоционален хаос. През този период човек изпитва много противоречиви чувства, опитва се да разбере ситуацията, да намери виновните и да ги накаже. Някои изпадат в депресия от самосъжаление, други, напротив, започват да мразят бившия си съпруг/а. Когато мислите за евентуална нова връзка, имате ясното усещане, че не искате такава. Разбираемо е –  нервната система е претърпяла срив и тялото се нуждае от време, за да се възстанови напълно.

Ако причината за развода е изневяра, тогава обиденият човек престава да се доверява на всички около себе си като цяло и при среща с потенциални партньори първоначално не им вярва. Това е напълно погрешно.

Всъщност, ако се е стигнало до развод, тогава носите абсолютно същата отговорност, както и партньора ви. Ако вашият съпруг/а ви е изневерил/а, това не винаги говори за неговата/нейната „тъмна“ страна.

Може би сте имали различни стандарти по отношение на семейството и брака или не сте разбрали напълно този човек. Трябва да сте наясно, че ако някой се е решил да ви напусне, тогава той се е чувствал зле до вас. Което означава, че сте направили нещо нередно, за да създадете такава среда.

На този етап е важно да не започвате да се обвинявате за всички смъртни грехове, а да правите изводи и да коригирате поведението си за в бъдеще.

Следва етапът на депресия. Може да се прояви както активно, така и да премине в латентна форма. За някои е достатъчно да прекарат няколко седмици вкъщи или на почивка, да поплачат малко на възглавницата и да забравят. Други нямат нужда от почивки, излъчват енергия и са нетърпеливи да завържат нови запознанства.

Но  преди да започнете нова връзка след развода, си струва да приключите със старата  на емоционално ниво. Освободете психически човека и му пожелайте най-доброто. Вземете кратка почивка от работа, посетете нови градове или държави. Когато се върнете, направете ремонт у дома или актуализирайте мебелите, а по-добре е направо да смените апартамента. Не бързайте да започнете нова връзка, оставете всичко да се уталожи. Сега най-важното е да възстановите жизнеността си и да започнете отново да вярвате в хората. Така че дръжте се!

Последно
Не пропускай