Как да преодолеем чувството за вина

Чувството за вина е познато на всички – изпитват го еднакво и мъже, и жени, и дори деца. То оказва значително влияние върху живота на човек, причинява вътрешен дискомфорт и води до множество комплекси. Ако не се преодолее навреме, това може да доведе до реални здравословни проблеми. Как да преодолеем чувството за вина?

Основните признаци на вина

Това чувство може да възникне у човек, ако е нанесъл вреда на себе си или на другите с действието си. Такава ситуация може да се случи на всеки, но емоционално владеещ се човек я заменя с призив за коригиране на грешките си. След което негативът изчезва. Ако съзнанието за собствените му грешки го преследва денонощно, тогава това е патологично състояние и е необходимо да се лекува.

Проблемът се крие в детството, често родителите вдъхновяват децата си, че трябва да се подчиняват и да отговарят на всичките им очаквания. Ако в един момент детето не направи това, то получава заслужено наказание и се чувства виновно. В зряла възраст се случва същото, човек се опитва да оправдае нечии очаквания, в противен случай го преследва чувство за вина.

Чувство на вина характеристики:

  • Комплекс за малоценност
  • Постоянно самобичуване
  • Негодувание
  • Нежелание да се стремим към нещо
  • Съмнение в себе си

Как да се отървете от чувството за вина?

Първо трябва да разберете защо е възникнало, каква ситуация е довела до самобичуване. Освен това чувството за вина е страх, с който е важно да се справите сами. Често човек възприема постъпката си твърде „навътре“ и не забелязва, че другите отдавна са забравили за нея.

За да разберете незначителността на този страх, трябва да анализирате ситуацията, да погледнете себе си отвън. Може би това, което сте направили, не е било толкова ужасно, колкото ви е изглеждало първоначално

Съвет на психолог

Виновният човек пази всичките си преживявания за себе си. За да се отърсите от негативните емоции, трябва да ги споделите с някого. Например, можете да кажете на приятелите и семейството си за вашето действие. Това ще помогне да премахнете негативността, да получите правилния съвет или дори да проявите съпричастност и разбиране.

Когато чувството за вина е  много често явление, това говори за комплекс, придобит в детството. Родителите често налагат на децата си погрешно възпитание с фразите „трябва“, „разчитахме на теб“. Чувството за дълг към някого ще преследва целия ви живот. За го игнорирате, просто трябва да отговорите на въпроса: „Защо трябва да, който реши така.“ И да осъзнаете, че дългът към някого е комплекс, който не ви е нужен.

Понякога, за да преодолеете чувството за вина, просто трябва да поискате прошка. Естествено е човек да преувеличава постъпката си, може би не е толкова страшно, колкото изглежда. А в някои случаи, напротив, трябва да се оправдавате и защитавате, защото всеки греши в даден момент и това не се счита за срам. В противен случай такъв човек се превръща в обект за манипулация.

Всяко действие, дори и да изглежда страшно, носи определен житейски опит. Ако не можете да се справите сами, потърсете помощ от психолог.

Последно
Не пропускай