Как да прекарате празниците, ако имате висок холестерол

Контролирането на нивата на холестерола изобщо не е лесно по време на празнични празници.

Оставен без внимание, високият холестерол повишава риска от сърдечни заболявания и инсулт. Всяка година все повече хора страдат от тези заболявания.

Ограничете приема на сирене

„Сиренето има високо съдържание на наситени мазнини, които могат да повишат нивата на холестерола“, предупреждава американският лекар Лиза Йънг.

Според нея, сиренето е висококалорично и лесно може да доведе до напълняване, ако се приема в голямо количество.

Американската сърдечна асоциация препоръчва приблизително 6% от дневните калории да идват от наситени мазнини, което е приблизително 13 грама.

Сирена като пармезан, бри и чедър са с високо съдържание на наситени мазнини, така че лекарите препоръчват да ограничите приема на тези видове.

По-малко алкохол

Твърде много алкохол може да повиши нивата на холестерола в кръвта и ще да доведе до ненужни калории. Ако ще пиете на празничното парти, придържайте се към златния стандарт – едно питие вечер за жени и две за мъже.

Хапвайте ядки по време на празника

Лекарите казват, че ядките помагат за понижаване на нивата на холестерола, така че това е идеален вариант на новогодишното парти.

Проучванията показват, че ядките могат да понижат нивата на LDL холестерола, както и триглицеридите, телесното тегло, BMI и BP (при някои обстоятелства).

Кашуто, по-специално, може да помогне за повишаване на HDL (или „добрия“) холестерол и понижаване на кръвното налягане.

Повече зеленчуци

Зеленчуците са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти и могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола. Нещо повече, те са с достатъчно ниско съдържание на калории, за да можете да се насладите на обилна порция, без да се притеснявате от напълняване. Поддържането на здравословно тегло е един от полезните начини за понижаване на нивата на LDL холестерола.

Последно
Не пропускай