Как да предотвратим статичното електричество в косата

Статичната коса е проблем, който засяга много хора. Каква е причината за него и как да се справим? Има ли козметика, която може да помогне за намаляване на склонността към статично електричество в косата ви? В това ръководство ще намерите отговори на всички въпроси, свързани с тази тема.

Статична коса – каква е причината за този проблем?

Защо косата ми става статична? Е, отговорът е наистина тривиален, но за да разберете добре този феномен, трябва да се върнете (поне за известно време) към уроците по физика. Това явление се причинява от електростатични разряди и по-точно – положителни едноименни йони (т.е. казано по-просто еднакви), които се отблъскват като два еднакви магнитни полюса. В резултат косата настръхва, губи своята гладкост и трудно се контролира.

Статиката в косата е толкова по-силна и забележима, колкото повече положителни йони има в нея. Това се случва, когато нишките са повредени, отслабени, неподхранени след измиване. Статиката на косата е най-забележима при контакт с влакна, в които също преобладават положителни йони (като вълна). Възможно ли е да се отстрани този проблем?

Как да се грижим за косата си, склонна към статично електричество?

Достатъчно е да се грижите правилно за нея, за да намалите растежа на положителните йони. Струва си да се въведат методи за грижа, препоръчани от експерти в случай на коса с голяма порьозност. Какъв ще бъде ключът?

На първо място, трябва да въведете в ежедневната си грижа използването на нежни, но ефективни овлажняващи шампоани, например с добавка на зехтин, арганово масло, екстракт от алое. Можете да използвате шампоана по метода ОМО, като първо измивате косата с балсам, след това измивате с шампоан и накрая нанасяте балсам.

Какви балсами и маски ще бъдат най-добри за статична коса? Такива, които ще ги възстановят, овлажнят, предпазят от неблагоприятните външни фактори и ще затворят люспите им. Също така си струва да обмислите използването на балсами без измиване, които ще намалят ефекта на статиката в косата.

Струва си да въведете ритуал за омазняване на косата от време на време (но редовно), като използвате маслата, препоръчани за силно порьозни нишки. Те включват масло от макадамия, масло от шафран и арганово масло. Категорично се откажете от кокосовото масло – поради молекулярната си структура, то може да засили феномена на наелектризиране на кичурите!

Погрижете се и за начина на разресване на косата.

Каква специализирана козметика трябва да използвате, когато косата ви е прекалено статична?

В допълнение към балсами, маски и овлажняващи шампоани, струва си да се въведе използването на козметика за специални задачи, които ще подобрят състоянието. Всички видове изглаждащи масла или лакове за коса ще са от полза. Този тип продукти могат да се нанасят върху влажна или суха коса, като задачата им е да затворят кутикулите им и да ги изгладят.

 

Последно
Не пропускай