Как да повишим самочувствието си и да успяваме във всичко

Самочувствието е едно от основните условия по пътя към успеха. Ниското самочувствие кара човек да се чувства недостоен и така той пропуска шансовете си в живота.

Има и друга страна на ниското самочувствие – човек се държи предизвикателно в обществото, въпреки че се смята за недостоен. Но околните лесно идентифицират действията му и това не му помага. Следователно, трябва да се стремим към „златната среда“ – хем да не се открояваме твърде много, хем да не се държим така, че да провокираме другите да ни пренебрегват.

Ако човек с ниско самочувствие не прави нищо, с течение на времето се появява разстройство на личността, омраза към себе си и света наоколо, твърдят психолозите.

Начини за повишаване на самочувствието

Как да започнем процеса на повишаване на самосъзнанието на личността? Постигането на високо самочувствие за един ден, разбира се, е невъзможно. Човек, който иска да подобри отношенията си със себе си, трябва постоянно да помни принципите, върху които се гради високото самочувствие.

По принцип самочувствието се изгражда от физически качества и финансово положение. За човека е от голямо значение и как родителите му са се държали с него в детството. Ако постоянно са го подценявали, то тогава в повечето случаи самочувствието на такъв човек е много ниско. Ето и най-ефективните начини с които да промените нещата.

Уникални качества и таланти

Осъзнайте, че всеки човек е индивидуален и красив по свой начин. Всеки има своите уникални качества и таланти. Никога не се сравнявайте с хората около вас. Позволете си да бъдете себе си. Не се фокусирайте в грешките, направени в миналото. Колкото е възможно по-често си припомняйте успехите.

Хвалете се за постиженията

Следете хода на мислите си, насочете ги в оптимистична посока. Създайте си навика да се хвалите за всяка една постигната цел. Опитайте се категорично да спрете негативните мисли. Първоначално шегуването с вашите недостатъци може да ви помогне, но не бива да се увличате прекалено.

Гледайте и се възхищавайте на себе си

Застанете пред огледалото и се вгледайте внимателно в отражението си. Съсредоточете се върху всяка част от тялото си. Намерете това, който ви харесва най-много и му се възхищавайте. Системното наблюдение и възхищение от себе си с течение на времето ще ви даде поводи за радост от мисълта, че сте собственик на това тяло.

Отстраняване на физически дефекти

Помислете какви физически „дефекти“ могат да бъдат коригирани. Например, премахването на излишните килограми ще ви даде повод да изпитвате гордост и радост от себе си. Изправената, красива стойка също ще добави допълнителна увереност.

Упражнение или йога

Занимавайте се със спорт, защото ако човек напълно контролира тялото си, той се чувства много по-уверен. Изчезва стягането в мускулите и с него отминава и стягането в душата. Например, часовете по йога дават спокойствие и вътрешна хармония, едва ли е възможно да срещнете йогин с ниско самочувствие.

Не мислете за самочувствието си

Хората около вас ще усетят това и ще започнат да се отнасят към вас по съвсем различен начин.

Изберете своя идол

Друг ефективен начин е да изберете идол  –  човек, който според вас има високо самочувствие. Опитайте се да видите в него качествата, които го правят такъв и да приемете някои от тях. Не бива да се сравнявате с идола си и още повече да търсите несъответствия.

Последно
Не пропускай