Как да подобрите здравето на венците и да се отървете от лошия дъх: 5 прости съвета

Грижата за зъбите е изключително важна. Всички искаме красиви бели зъби, свеж дъх и здрави венци. В същото време също е желателно да спестите от пътувания до зъболекаря. И това е напълно възможно, ако се занимавате с профилактика на проблеми със зъбите и устната кухина.

 

Красивата усмивка е повече от просто естетическо удоволствие. Грижата за зъбите може да доведе до подобряване на цялостното здраве, тъй като състоянието на оралния микробиом влияе върху храносмилането, метаболизма и имунитета. Ето няколко добри съвета за естествено подобряване на здравето на зъбите чрез спиране на кървенето на венците, премахване на лошия дъх и намаляване на риска от кариес.

 

Какви плодове да ядем, за да предотвратим кървенето на венците?

Учени от университета във Вашингтон казват, че дефицитът на витамин С може да е причина за заболяване на венците. За да избегнете това, яжте ежедневно плодове, които са богати на витамин С. Те стимулират растежа на нова тъкан на венците и поддържат съществуващите венци еластични. Смята се, че хората със здрави венци имат по-ниски нива на изтощаващо енергия възпаление, което ги прави по-спокойни и щастливи.

 

Какво да направите, за да се отървете от лошия дъх?

Бактериите виреят в суха среда, като тази, която се създава, когато дишаме през устата си. Проучванията показват, че дишането с отворена уста увеличава риска от лош дъх с 90 процента, което уврежда здравето на вашите зъби. Така че, опитайте да дишате през носа си, това ще лиши оралните бактерии от кислорода, от който се нуждаят.

 

Как да миете зъбите си, за да се отървете от плаката, която причинява кариес?

Прекарайте 30 секунди в предварително почистване на зъбите със суха четка за зъби. Четките без паста са по-добри в премахването на биофилм по венците, намалявайки натрупването на плака, причиняваща кариес, с 57 процента.

 

Как да предотвратим напукване на зъбите?

Ако се събудите с възпалена челюст или пукнат зъб, вероятно скърцате или стискате зъби през нощта. За да намалите триенето и да защитите здравето на зъбите си, носете предпазител за уста в леглото. Покрива зъбите с мек щит, позволявайки на челюстните мускули да почиват. Носенето на предпазител за уста против схващане също намалява риска от сутрешно главоболие.

 

Какво да пиете, за да се отървете от петна по зъбите?

Добавянето на мляко към кафето или чая е начин за защита на зъбите от обезцветяване, оцветяване и киселинност. Всъщност проучване, публикувано в International Journal of Dental Hygiene, установи, че млякото значително намалява способността на чая да оцветява зъбите. Учените заключават, че основният защитен агент е казеинът, намиращ се в млякото, и предполагат, че той е толкова ефективен, колкото избелващите ленти с пероксид. Но тъй като да държите мляко в устата си цял ден, за да се опитате да избелите зъбите си, е нереалистично, пиенето на чай с мляко или кафето не избелва зъбите така, колкото пероксидните лентички.

Всичко това, разбира се, не отменя редовните посещения при зъболекар, но може значително да подобри състоянието на зъбите и да намали разходите за тяхното възстановяване и лечение.

Последно
Не пропускай