Как да подмладим сърцето и кръвоносните съдове, за да избегнем инфаркт?

Дори при външно благополучие, сърдечно-съдовата система може да бъде изтощена. Има случаи, когато „възрастта на сърцето“ надвишава биологичната възраст на човек. Това увеличава риска от инфаркт и инсулт, дори при млади хора.

Възрастта на сърцето се изчислява, като се вземат предвид неизменните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания – пол, възраст и променливи – кръвно налягане, захар, холестерол, тютюнопушене и физическа активност .

Всеки трябва да измери своята „възраст на сърцето“, защото кардиолозите са сигурни, че това може да повлияе на мотивацията на пациента да промени начина си на живот.

Движете се повече, хранете се рационално, откажете цигарите и, ако е необходимо, приемайте редовно препоръчана терапия, съветват лекарите.

Как да подмладим сърцето?

  • Ходете повече
  • Консумирайте по-малко сол
  • Яжте повече зеленчуци и плодове
  • Спрете цигарите

Предписването на компетентна терапия за намаляване на предполагаемата възраст също е много важно.

Въпросът за забавянето на стареенето на сърцето и кръвоносните съдове е предмет на изследване на учени от много страни. Но в допълнение към промените в начина на живот, съдовото стареене се повлиява положително от медикаментозното лечение с антихипертензивни лекарства , които понижават кръвното налягане, статини  за понижаване на холестерола и ацетилсалицилова киселина за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци. Но всички тези методи все още се изучават и не са включени в практическите препоръки.

Сърдечният удар може да се случи и на 25-годишна възраст.  

Колко плодове и зеленчуци ядете дневно?

Трябват ви поне 5 порции.

Колко стъпки на ден правите?

Трябва да се стремите към 10 хиляди.

Какъв трябва да е вашият индекс на телесна маса?

За предпочитане не повече от 25 kg / m2;

Ако имате само високо кръвно налягане и повишени нива на холестерол – спазвайте диета, приемайте лекарства – те ви позволяват да спрете свръхрастеж на кръвоносните съдове с атеросклеротични плаки, което означава, че няма да има инфаркт на миокарда и удебеляване на стените на сърцето. И това ще предотврати сърдечна недостатъчност.

Трябва да се обърне внимание на три важни съпътстващи заболявания, които влошават цялостната картина на рисковете от инсулт и инфаркт на миокарда.

  • Затлъстяване
  • Диабет
  • Хронична обструктивна белодробна болест

В допълнение към пандемията на коронавирус, светът е завладян от епидемия от затлъстяване и диабет и броят на тези пациенти расте. Захарният диабет, от една страна, води както до специфични за диабета усложнения (например влошаване на бъбречната функция), така и допринася за увреждане на сърцето и кръвоносните съдове, което увеличава риска от инсулт и инфаркт на миокарда.

Последно
Не пропускай