Как да отучим детето да хленчи по някаква причина – съвет от психолог

Тези практически съвети ще дойдат на помощ на всеки родител.

Плач, истерия, тропане с крак – познато ли ви е това?  Можете да се справите, но бъдете търпеливи – ще отнеме известно време.

Анализирайте причините

За децата плачът е най-лесният начин да привлекат внимание. Когато този метод вече се е доказал многократно като работещ, детето разбира, че по този начин лесно може да се получи каквото и да било от родителите си.

Ако детето започне да хленчи без причина, предложете му да направи нещо. Жаждата за знания и любопитството ще си свършат работата. Детето ще получи усещането, че осъществявате контакт, а вие просто сте пренасочили вниманието му.

Запазете спокойствие

Ако реагирате на хленченето с викове, сам ще уверите детето, че подобно поведение е приемливо, защото и родителите правят така.

Не казвайте: „Ти си лош, срам ме е от теб!“ Това само ще увеличи съпротивата от страна на детето, защото то ще почувства, че мнението на другите е най-важното за вас. По-добре е да изразите отношението си с думите: „Не ми харесва начина, по който се държиш“.

Откажете се от шаблонните фрази : „Добрите деца не се държат така“, „Истинските мъже не плачат“. Родителите не влагат емоции в тях, а детето го усеща, така че не възприема съвета сериозно. Ако го направи, ще е еднократно.

За да успокоите детето, занесете го до огледалото . Малките деца обикновено не знаят, че сълзите ги променят толкова много. Възползвайте се от паузата от рева и предложете да му измиете лицето, да му срешете косата, а след това да обсъдете проблема.

С по-голямо дете можете да сключите споразумение: „Винаги ще те слушам, но само при условие, че говориш със спокоен тон.“ Периодично напомняйте за споразумението, хвалете детето за спазването на правилата.

Не се поддавайте на убеждаване : „Моля те, нека само веднъж.“ На детето няма да му стане ясно защо, например, вчера сте му позволили да гледа телевизия до късно вечерта, а днес – не.

Намерете модел за подражание.  Може да е любим герой – супергерой, рицар, принцеса. Докато играете или четете, гледате филм, обсъждайте какви са техните положителни качества, отбележете, че те не плачат, а постигат всичко сами.

Последно
Не пропускай