Как да откриете скритите си таланти

Нашите таланти и способности са ценни ресурси, които е просто кощунство да не използваме. Вярно е, че понякога невежеството ни пречи. Може да не виждаме скрития потенциал в себе си или да сме твърде критични и да попречим на способностите ни да се развиват нормално.

Но, каквато и да е причината, ще ви бъде изключително полезно да разберете какви таланти и способности притежавате и най-накрая да започнете да ги използвате.

Помислете какво харесвате

Може да са хобита, от които сте се отказали отдавна заради работа или просто способности, които не използвате. Просто седнете и напишете на лист всичко, което ви носи удоволствие. Например, да говорите пред публика или да споделяте знания с хора, да измисляте интересни истории или да карате другите да се смеят.

Колкото по-дълъг е списъкът, толкова по-добре. Можете да откриете в себе си напълно неочаквани способности, за които досега не сте подозирали. Или може би подсъзнателно не сте искали да разпознаете някои от способностите си, защото сте ги смятали за смешни или безполезни.

Също така, се опитайте да отговорите на един много важен въпрос: ако имате възможност да живеете със стабилен пасивен доход до края на живота си, какво бихте направили?

Когато човек не е ограничен в избора на професия от критериите за ниво на доходи и търсене на пазара на труда, той е най-близо до разкриване на вътрешния си потенциал.

Осъзнайте какво ви е лесно

Може би лесно можете да намерите общ език с всеки човек или не ви е трудно да напишете кратък текст на всяка тема. Първоначалните наклонности на човек се проявяват по този начин: той трябва да успява лесно. Освен това дейността трябва да му носи радост.

Спомнете си в какво някога сте се отличавали

Например, имате добри организационни умения или може би сте писали разкази и стихове. Били най-добрият футболист в училище и така нататък.

Ако някога сте успели в нещо, това не е просто случайност, а естествена стъпка в развитието на вашия талант. Талант плюс усилия, които отделяте за неговото развитие, е равно успех. Тази формула работи винаги и важи за всичко.

Може да сте забравили с времето колко забавно е било да развиете таланта си, но никога не е твърде късно да започнете отначало. В екстремни случаи тяхното развитие ще ви помогне да придобиете допълнителен източник на доходи или просто да разнообразите живота си.

Обърнете внимание на вашите недостатъци

Независимо как звучи, недостатъците могат да ви помогнат да видите скрити способности в себе си. Ако сте склонни към разстройство и спонтанност, а също и в живота често сте твърде емоционални – най-вероятно сте креативен човек и няма да ви навреди да започнете да изразявате себе си.

Човек, който обича да говори и който е добър в това, вероятно ще бъде наречен плямпало. Но ако просто погледнете ситуацията от другата страна, може би той ще бъде добър радиоводещ, например. Можете да намерите най-разнообразното приложение на вашите способности.

Попитайте семейството и приятелите

Това е един от най-мощните начини да погледнете на себе си отвън.

Вашето семейство – родители, баби и дядовци, братя и сестри – най-вероятно веднага ще си спомнят какво сте обичали да правите като дете или към какво сте имали склонности. Не мислете, че това няма да ви помогне да откриете скрити таланти. Бихте могли да забравите за своите хобита или просто да не виждате себе си като потенциал за някаква професия.

Попитайте приятелите си с какъв проблем веднага биха се обърнали към вас. Може би сте страхотни в това да помагате на хората да разрешават конфликти или може би приятелите ви оценяват способността ви да развеселявате с шегите си. Във всеки случай приятелите ще опишат вашите хобита и таланти от около тийнейджърските ви години и нагоре и ще ви помогнат да откриете способности, които просто са слабо показани.

Не пренебрегвайте мнението на скорошни познати. Очите им все още не са „замъглени“, така че лесно могат да забележат във вас способности, които са се проявили не толкова отдавна.

Последно
Не пропускай