Как да определите риска от инфаркт по ушните миди – методът на доктор Сандер Франко

249
Как да определите риска от инфаркт по ушните миди

Можете да предотвратите риска от инфаркт, като погледнете ушите си. Как да разберете, че трябва да обърнете внимание на сърцето?

 

Според Британската сърдечна фондация в Обединеното кралство сърдечните заболявания причиняват около 160 000 смъртни случая всяка година, което означава, че смъртта от ефектите на това заболяване настъпва на всеки три минути. Ето защо е толкова важно да се обърне внимание не само на лечението на болестта, но и на нейната превенция.

 

Инфарктът настъпва поради внезапно спиране на притока на кръв към сърцето. Признаците на сърдечно заболяване могат да се появят в различни части на тялото. Състоянието на ушните миди също може да покаже заболяването, съобщава Express Daily, позовавайки се на лекари.

 

Конкретна бръчка в ухото, показваща инфаркт, е известна като „знака на Франко“ – кръстена е на човека, който пръв я забелязва – доктор Сандер Франко.

Франко за пръв път забеляза, че пациенти с гръдна болка и запушване на коронарните артерии имат диагонална гънка на ушната мида.

Проучванията показват, че тази гънка е свързана по-специално със загубата на еластин и еластични влакна, процес, който уврежда кръвоносните съдове при хора с коронарна болест на сърцето, тоест повишен риск от сърдечни заболявания.

 

Сред най-честите симптоми на сърдечно-съдови заболявания са:

 

  • Болка, дискомфорт в областта на гърдите
  • Диспнея
  • Подуване
  • Замаяност и/или главоболие
  • Сърцебиене, прекъсвания в работата на сърцето
  • Повишена умора на тялото

 

Болестта е много по-лесна за лечение в ранните етапи, така че не чакайте влошаване на симптомите и опасните усложнения, а незабавно се консултирайте с лекар.