Как да определите риска от инфаркт по ушните миди – методът на доктор Сандер Франко

Можете да предотвратите риска от инфаркт, като погледнете ушите си. Как да разберете, че трябва да обърнете внимание на сърцето?

 

Според Британската сърдечна фондация в Обединеното кралство сърдечните заболявания причиняват около 160 000 смъртни случая всяка година, което означава, че смъртта от ефектите на това заболяване настъпва на всеки три минути. Ето защо е толкова важно да се обърне внимание не само на лечението на болестта, но и на нейната превенция.

 

Инфарктът настъпва поради внезапно спиране на притока на кръв към сърцето. Признаците на сърдечно заболяване могат да се появят в различни части на тялото. Състоянието на ушните миди също може да покаже заболяването, съобщава Express Daily, позовавайки се на лекари.

 

Конкретна бръчка в ухото, показваща инфаркт, е известна като „знака на Франко“ – кръстена е на човека, който пръв я забелязва – доктор Сандер Франко.

Франко за пръв път забеляза, че пациенти с гръдна болка и запушване на коронарните артерии имат диагонална гънка на ушната мида.

Проучванията показват, че тази гънка е свързана по-специално със загубата на еластин и еластични влакна, процес, който уврежда кръвоносните съдове при хора с коронарна болест на сърцето, тоест повишен риск от сърдечни заболявания.

 

Сред най-честите симптоми на сърдечно-съдови заболявания са:

 

  • Болка, дискомфорт в областта на гърдите
  • Диспнея
  • Подуване
  • Замаяност и/или главоболие
  • Сърцебиене, прекъсвания в работата на сърцето
  • Повишена умора на тялото

 

Болестта е много по-лесна за лечение в ранните етапи, така че не чакайте влошаване на симптомите и опасните усложнения, а незабавно се консултирайте с лекар.

Последно
Не пропускай